Storfors nya vandringsled, Järnsjöleden, fortsätter att växa fram.
Nu har Lungsälvsmossen fått ett stort bord med tak på rastplatsen – med hjälp av ett helikopterlyft.
När Järnsjöleden är klar kommer den att var ungefär 26-27 kilometer lång. Den första delen, mellan Bjurbäcken och Lundsberg är redan invigd. Den södra delen, från Lundsberg, via Kummelhöjden, Klennoret och Dråghöjden, ner till Hytte är röjd men ännu inte markerad. Ett brobygge, över bäcken som löper mellan Baksjön och Hyttsjön, kommer också att genomföras under de närmaste veckorna. Samtidigt sker också en detaljerad mätning av leden för att kunna märka ut den på en vandringskarta.
Enhetschef Tommy Svärd är mycket nöjd med arbetet:
- Jag är faktiskt helt överväldigad. Det här arbetslaget har gjort ett jobb utöver det vanliga och leden är otroligt fint byggd, säger han.
Just nu pågår också utplacering av stockbord från Haags Timmerhus i Lesjöfors. Två bord med tak och fyra bord utan tak ska ställas på plats. För placeringen på mossen fick Tommy Svärd ta till en lite annorlunda metod av två anledningar. Bordet väger över 700 kilo och på mossen varken kan eller får man köra så att den känsliga marken blir förstörd.
- Det var ju ett problem. Men när vi fick veta att kalkningsförbundet skulle kalka tjärnar från helikopter väcktes tanken på att få hjälp att ställa dit bordet via luften. Det visade sig gå jättesmidigt, säger Tommy Svärd.
En stålram att lyfta bordet fanns redan i gömmorna och när den kompletterades med stroppar för lyftet, kunde bordet ställas på plats snabbt och enkelt.
- Vi har övat på att snabbt få bort ramen och stropparna så att helikoptern inte behöver hovra särskilt länge, säger arbetsledare Jan Svärd, som den här dagen jobbar tillsammans med Mahdi Abdullahi, Nay Wei, Malele Mohamed och Ali Ahmad Noori.
Lyftet gjordes en mulen, men vindstilla dag och kunde inte ha gått bättre.
- Det blev perfekt, alla hade koll på vad de skulle göra, säger Jan Svärd nöjt.
Järnsjöleden byggs med hjälp av sk LONA-bidrag på 435 000 kronor från Naturvårdsverket och en lika stor insats från Storfors kommun.
Senast publicerad av Eva Wiklund