Logotype för Storfors kommun

Gemytligt vimmel på Storforsmârken och drag på dansen

Som det brukar vara när Storforsmârken rullar igång så tittade solen fram även detta år.

Lördagen bjöd på ett trivsamt strosande mellan olika knallar, många glada återseenden, karuseller skratt och marknadsmat.

- Det här är en av årets höjdpunkter. Vi tycker att Storfors har den bästa och mest gemytliga marknaden, säger Pernilla Karlsson, som åkt från Karlskoga tillsammans med barnen Mia och Ida samt mamma Ritva Puirola.

Längs huvudgatan är det relativt fullt, men ändå inte trångt redan vid 11-tiden. Familjen Svartström har redan hunnit handla en del.

- Det här är ju tradition. Det märks att Storforsmârken är hemvändarhelg, säger Ismo som också ska gå på markandsdansen med hustrun Elinn.

- Det är ju ett måste. Dansen är alltid kul!

Vid ett bord längre nere på gatan står Linn Ågren och Sara Häll. De säljer hembakat bröd och kakor medan rektor Sven-Erik Rhen skramlar med insamlingsbössan på gatan.

- Vi ville göra något för alla flyktingar, så vi säljer för att få pengar att skicka till UNHCR som kan hjälpa folk i flyktinglägren, säger Linn, som också kan berätta att försäljningen går väldigt bra.

Det tycker också Arnold Kuipers, som i år fattat posto utanför Konsum. Han har även varit med i organisationen inför årets marknad.

- I år känns det jättebra, det verkar som att både knallar och besökare är väldigt nöjda, säger Arnold, som säljer vita och blåa gladiolus på löpande band.

I ett av stånden står storforsaren Benny Lungström och säljer de allra finaste små fågelhus man kan tänka sig.

- Det här är min hobby. Jag köpte ett parti omålade hus på blocket, sedan har jag målat och lackat varje hus flera gånger. En del har jag också bränt med gasol och sedan lackat med båtlack, berättar han. Att affärerna går strålande är ingen överraskning.

Tivolit har ett par karuseller för lite större barn, och där är det full fart. Glada tjut, flygande hår och många skratt. Lite yngre barn hoppar studsmatta med sele och det går inte att ta miste på glädjen när sjuåriga Hilda Karppinen hojtar att det här är det roligaste hon någonsin gjort.

- Det ser härligt ut, och det är bra träning för höjdrädsla också, säger mamma Lisa, som står strax intill.

De ännu mindre barnen åker rullande grisar och flygande plan. Det glittrar i ögonen på Alva Moberg och Channalie Johansson när de berättar om flyturen.

- Det kittlade i magen. Bäst var det att dra i spaken och flyga upp, säger Alva.

På Kulturhusets baksida har Kulturcaféet flyttat ut och det är på gränsen att Berit Rodehn och Liselott Jonasson hinner med att servera alla hungriga. De tre våffeljärnen gräddar oavbrutet gyllene läckerheter och några som låter sig väl smaka är Monika Erlandsson, Leif Randberg och Kerstin Wärn.

- Det är trivsamt att gå runt här i vimlet, men nu behövde vi lite fika, säger Leif.

På torget underhåller en rad artister från scenen; Storfors Dragspelsklubb, Göran & Paul, Churchstones pickers och så Andreas Olsson med sitt ”enmansrockband”. Vid ettiden inviger kommunalråd Hans Jildesten den mobila scenen som ställt iordning med hjälp av Leaderpengar.

Senare får vi veta att det blev fullt hålligång på marknadsdansen med 300 besökare som kunde mingla och dansa till Just Kidding.

Senast publicerad av Eva Wiklund