Logotype för Storfors kommun

Full fart på isen i Fernbotten

Barnen tjuter av glädje i den hemmabyggda snörutchbanan och jobbar sig sedan svettiga på spark över isen. Inne i vinterkiosken grillar Walter Gödel medeltidspizzor i vedeldad ugn.
- Det här är jättekul, skriker Christoffer, som just testat racerpulkan för två.

På en bänk på isen sitter Anne Olsson och snörar på sig skidskorna för första gången på 20 år.

- Det här blir både kul och läskigt, säger hon.

Anne och maken Jonas Eriksson bor och jobbar i Uppsala, men har också ett hus i Bjurtjärn där de tillbringar de flesta helgerna tillsammans med döttrarna Klara och Sofia, två och fem år gamla.

- I regel åker vi hit på torsdagar, säger Anne, som är uppvuxen i trakten och som hoppas på att familjen ska kunna flytta hit på heltid så småningom.

- Främst handlar det om att vi måste hitta jobb. Nackdelen med att bo på landet är att det blir mer skjutsande för att barnen ska kunna träffa kompisar, men fördelarna överväger. Storfors har ju en jättebra skola och här finns lugnet, naturen och tryggheten som vi uppskattar, säger Anne, som är jurist.

Anne och Jonas ger sig ut på skridskor utan att vingla alltför mycket, medan barnen åker pulka och spark. Kring brasan sitter ett gäng grabbar och värmer sig efter sparkturerna över sjön. Walter och Ilona langar fram grillkorv och spett.

- Vissa dagar har det varit fullt med folk här. Framåt eftermiddagen brukar det komma ett gäng och spela hockey. Barnen vill oftast inte gå hem, skrattar Walter.

Vinterkiosken kommer att hålla öppet på helgerna så länge isen håller. Öppettiderna är kl 13-18 och man kan alltid få information om isläget på tel 070-941 19 55.

Senast publicerad av Eva Wiklund