Logotype för Storfors kommun

Friskvården firar 50 år med Öppet hus

I år fyller Friskvården i Värmland 50 år och i Storfors firar man tisdag den 10 april.

Då blir det Öppet Hus i friskvårdens nya lokaler i Hälsans Hus.

- Jag hoppas på många besökare, säger hälsokonsulent Pia Aspvik.

Det var i början av mars som friskvården kunde flytta in i nya lokaler, i korridoren mellan apoteket och vårdcentralen på entréplanet i Hälsans Hus.

- Det känns jättebra, nu har vi ett mer centralt och lättillgängligt läge, säger hälsokonsulent Pia Aspvik, som finns på plats på tisdagar och onsdagar. Övriga tider kan man nå henne på telefon eller via mail.

Friskvården i Värmland har också åtta anställda motionsledare som leder en rad olika motionspass i Storfors. Information om tider och platser finns på hemsidan.

Hur kom då organisationen till då för 50 år sedan?

Redan 1968 bildades Motionsstiftelsen i Värmland genom initiativ av sportchefen för NWT, Jan Lilja, och Fritz Helmer från Karlstad som båda var ledamöter i Skutbergskommittén.

Den första konditionspolikliniken öppnade på Skutberget utanför Karlstad. Där kunde man utföra konditionstester och enklare hälsoundersökningar. 1972 startade även en konditionspoliklinik på Hammarö.

Fler blev intresserade av att få en sådan anläggning och samarbete startade med ytterligare kommuner. Samtidigt startade rygg- och hjärtmotionsgrupper i Motionsstiftelsens regi.

- För att garantera att vi jobbar på bästa sätt utifrån en vetenskaplig grund, har vi en medicinsk expertgrupp som arbetar med att hålla oss alla uppdaterade, berättar Pia Aspvik.

Gruppen består av friskvårdschef, sjukgymnast, psykolog och dietist.

Friskvården har en vision:

- Vi brukar säga att vi möter dig där du är. Vi finns nära genom att vi har friskvårdscentraler i hela länet. Vi möter varje person utifrån deras egen motivation och förutsättningar, säger Pia Aspvik.

Fakta

* Friskvården i Värmland har Öppet Hus i nya lokalerna i Hälsans Hus den 10 april kl 10-15.

* Friskvården erbjuder konditionstest, hälso-samtal, hälsokurser och motionsgrupper.

* Kontakt: Pia Aspvik, tel 0550-652 45. Webb: www.friskvarden.org

Senast publicerad av Eva Wiklund