Logotype för Storfors kommun

Frigående höns lär barn respekt

När Camilla Degerstedt öppnar gården Posthagarna på tisdagseftermiddagar är intresset stort.

På gårdsplanen strosar mängder av hönor av olika raser – och ofta finns en nykläckt kyckling att förundras över.

- Vi vill gärna bjuda på detta. Många barn får aldrig den här kontakten med djur annars, säger Camilla.

Att besöka gården är gratis, men Tomas och Camilla som driver gården vill att besökarna håller sig till den annonserade tiden: tisdagar mellan 12 och 16. Man kan också boka en annan tid om man ringer i förväg och det finns en tid som passar.

- Det händer att folk blir arga för att vi inte kan öppna när som helst, men ibland har vi verkligen inte möjlighet, säger Camilla.

Men den här dagen syns inga arga miner. Bara glada skratt och lite blyga försök att klappa den lilla, lilla kycklingen som Camilla håller fram.

Delta, Dexter och Dante får hjälp av mamma Cecilia Bro.

- Det här är en fint initiativ. Barnen får lära sig respekt för djur när de kommer så här nära och det känns bra, säger hon.

Makarna Lourans Alehamsini och Njat Biqar trivs också på gårdsplanen tillsammans med dottern Joudi. De båda kommer från Marocko och Syreien och träffades i Dubai. Nu har de bott i Sverige i tre år och Lourans är snart färdigutbildad massör.

- Storfors är lagom stort, vi trivs verkligen. Här bland hönorna känns det också lite som hemma där min mamma hade höns. Vi hoppas på att kunna köpa lite färska ägg idag, säger Njat.

Öppet: Varje tisdag kl 12-16 fram till och med den 7/8.

Hitta hit: I Bjurbäcken svänger man mot Bjurbäckens slussar. Passera avfarten in till slusscaféet och fortsätt ca 2 kilometer. Posthagarnas gård ligger på höger sida av vägen.

Information: 070-341 82 58

Senast publicerad av Eva Wiklund