Logotype för Storfors kommun

Folkmål i biblioteket lockade till skratt

Det handlar om grandoft, värmlandstjärnar, dumt fôlk, hattflor, "gater av gull", "ellbrann å plåger" och mycket mer.

När bibliotekarie Olof Andersson pratar kort och kärnfullt om folkmål och värmländsk litteratur blir det både skratt och applåder från åhörarna i Storfors bibliotek.

- Det var verkligen jättebra och intressant. Det är inte så ofta man får lyssna till kultur på det här sättet och han var verkligen både kunnig och duktig på att berätta, säger Eva Larsson.

Hon har åkt från Karlskoga och passade på att ladda upp med lite salsa-dans med väninnorna i Kulturhuset innan föreläsningen.

25-talet åhörare lyssnar engagerat när Olof Andersson plöjer igenom den Värmländska litteraturen och lyfter fram de olika författarna. Små korta berättelser på folkmål ger en skön stämning och det är lätt att ryckas med.

- Det var väldigt roligt att det kom så pass många och jag lände att publiken verkligen var med. En riktigt trevlig kväll, sammanfattar Olof Andersson, som avtackas med blommor av biblioteksansvarige Annica Arvidsson. Sedan stannar delar av publiken kvar för att hinna prata mer om värmländsk litteratur.

Senast publicerad av Kristina Elmström