Logotype för Storfors kommun

Fin anläggning lockade SM-guldskytt till Storfors

Johnny Henriksson och Maria Olofsson pendlar till Storfors Jaktskytteklubb. Här tillsammans med klubbens vice ordförande Anders Johansson (längst bak).

Johnny Henriksson och Maria Olofsson pendlar till Storfors Jaktskytteklubb. Här tillsammans med klubbens vice ordförande Anders Johansson (längst bak).

Storfors Jaktskytteklubb har fått tillströmning utifrån.
SM-medaljören Maria Olofsson åker från Hedemora och Johnny Henriksson pendlar från Forshyttan.
- Det här är en av de bästa klubbarna med en fantastisk bana och anläggning, säger Maria.

På 90-talet var det stor aktivitet i Storfors Jaktskytteklubb som växte fram ur jaktintresset och fostrade många medaljörer.
- Nu vill vi lyfta klubben igen. Vi har renoverat våra byggnader och aktiviteten ökar, säger vice ordförande Anders Johansson, som är en av de aktiva.
Både Johnny och Maria uppskattar kamratskapen och att det finns ett gäng aktiva, duktiga skyttar att bilda lag tillsammans med vid olika tävlingar.
- Den bana man tränar på måste motsvara tävlingsbanorna om man ska kunna göra bra resultat. Det gäller att ha en rättvis bakgrund, man ska se duvorna bra, säger Johnny.
- Det är alltid öppna famnen här och alltid roligt att komma hit, säger Maria.
Det är i lerduveskytte man tävlar och nyligen tog Maria Olofsson SM-guld i nationell skeet utanför Luleå. Hon började med jaktstigsskytte på 80-talet, men redan som liten var hon intresserad av skytte.
- Jag lekte aldrig med dockor, jag hade hölster och pistol och älskade att leka cowboy. Veckopengen sparade jag för att kunna skjuta prick när det kom nåt tivoli, berättar hon.
Som vuxen fick hon låna en bössa och testa jaktstig, sedan var hon fast.
- För mig har utmaningen att hela tiden slå mig själv varit drivande, säger hon.
Även Johnny upptäckte skyttet som liten.
- Jag var fascinerad av skytte redan som liten pojk. När det kom nån cirkus till byn var jag alltid där för att få testa att skjuta. En av mina förebilder var den legendariska prickskytten Annie Oakley. Hon var riktigt häftig, säger han.
Klubben har ytterligare hjälp ”utifrån”. Från Filipstad kommer två skyttar med goda resultat i nordisk trap; Patrik Magnil och Hans Jansson. Och från Gullspång åker familjen Svensson, som visserligen tävlar för sin hemmaklubb men som gör stora insatser för Storfors under tävlingar och andra arrangemang.
- Vi är dem ett stort tack skyldiga. De lägger ner sin själ här, säger Anders Johansson.
För hans del är jakten det centrala. Genom träningen på jaktskyttebanan kan han förbättra sitt eget skytte inför jakten.
- För den stora massan är aktiviteterna här jaktrelaterade, men så har vi också några som satsar hårt på tävlingsmomenten, säger han.
Tisdagar och torsdagar har klubben öppen träning från klockan 18 och framåt mellan vecka 19 och 35. Då kan även nybörjare komma och få instruktion. Klubben arrangerar också ett flertal tävlingar under sommarsäsongen.
- Om man hör av sig lite i förväg kan vi alltid ordna så att man får låna ett vapen och testa, säger Anders.

Kontakt:
Eskil Bäckström 070-630 62 99 eller Anders Johansson 070-656 01 28

Senast publicerad av Eva Wiklund