Logotype för Storfors kommun

Femte Centrumfesten blev en riktig folkfest

När Centrumfesten gick av stapeln i Storfors för femte gången, var intresset större än någonsin.

Hela centrum förvandlades till en festplats med eldar, marschaller, försäljare, utomhusmat, luciatåg och inte minst värmlandstomten Inge i Halla.

Det är inte helt enkelt att beskriva Centrumfesten. Någon traditionell julmarknad är det inte, även om det finns en hel del försäljare både utomhus och inomhus. Festen startade som ett tillfälle för handlarna i tätorten att visa upp sig. Samtidigt fick föreningar, småföretagare och organisationer också en möjlighet att vara med för att knyta kontakter, hitta nya medlemmar och kunder.

Nu, på femte året, har festen blivit en självklar träffpunkt både för storforsare och ”utsocknes”, och årets upplaga lockade folk i alla åldrar. Nystekta kôlbullar och nygrillad medeltidmat hade så stor åtgång att försäljarna sålde slut, kön till tomtens tipi där barnen fick en julklapp var tidvis väldigt lång och på torget passade många på att slå sig ner i de varma tälten och kring brasan. Många passade också på att få varm glögg från Räddningstjänsten som också lät barnen provsitta brandbilen medan många andra gick Stämpeljakten för att vinna resan till Frankfurt – skänkt av Karlstad Airport.

- Det här var verkligen en positiv överraskning. Vad roligt när det händer sånt här på en liten ort, säger Elin Wång, som just flyttat från Kil till Storfors med maken Emil och sonen Mike.

- Emil fick jobb på Värmeverket i Karlskoga och så hittade vi ett fint hus här i Storfors. Vi är väldigt nöjda, säger hon.

Inne i ett av tälten har Andreas och Sara Lundkvist slagit sig ner med dottern Lilly. På bordet står kôlbullar med lingonsylt.

- Vi har vart här varenda år, så för oss är det en väldigt mysig tradition, säger Andreas.

Inne i Kulturhuset, Baptistkyrkan och i tågstationens gamla väntsal var det ännu trängre. Här kunde man både handla, tävla, testa skytte, titta på modelljärnvägar, slå sig ner i biosalongen, pyssla och lyssna på Storfors Dragspelsklubb som underhöll med julmusik. Inne i kommunhuset fanns det chans att träffa många olika kommunala tjänstemän med frågor om allt från bygglov och miljö till bredband. Man kunde också rösta fram namnet på kommunens nya särskilda boende, hämta en miljötratt för att samla upp matfett eller skaffa reflexer. På plats fanns också säkerhetssamordnare med tips på hur man förbereder sig för en kris och även polisen.

Kvällen avslutas med sång av Luciatåget på torget och godisutdelning från tomten, medan de 350 marschallerna som ramar in centrum fortsätter att lysa ytterligare ett par timmar.

Britt-Marie Larsson och Kicki Eriksson njuter av julstämningen.

- Det här är gôrtrevligt. Marschaller och eldar lyser verkligen upp i vintermörkret och hela Centrumfesten är mysig, säger Britt-Marie.

Näringslivsutvecklare Börje Andersson är mycket nöjd med kvällen.

- Det här visar verkligen vilken kraft det finns i Storfors och hur bra det blir när man jobbar tillsammans. Det är väldigt roligt att få se så många nöjda företagare och besökare i centrum, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund