Logotype för Storfors kommun

Färgglad utställning med stora djup - vernissage fredag 19 nov

Kvinna i röd klänning visar tavlor på utställning

Sasha Bergdahl Larsson ställer ut sin konst i Kulturhuset fram till årsskiftet.

Fredag den 19 november bjuder Sasha Bergdahl-Larsson in till vernissage i Kulturhuset klockan 17.00.

En färgsprakande utställning, som på ytan kan tyckas ohejdat glad, bjuder också på stora djup.

Sasha växte upp på den ryska halvön Kamchatka omgiven av Stilla havet och vulkaner och redan som liten var hon intresserad av sagor och bilder från olika kulturer. Som vuxen har hon studerat både konst och lingvistik och hon menar att ett verk kan ha många bottnar.

- Tavlorna som ibland är så fyllda med färg och ljus kan verka glada, men de kan samtidigt innehålla många tuffa tankar, säger Sascha, som också jobbar med konstterapi. Längre fram funderar hon på att kanske arrangera en konstkurs eller en workshop i Kulturhuset där deltagare utan förkunskaper får sätta sina känslor på papper med färg och form.

Hon menar att svåra känslor ibland kan bli lättare att hantera med hjälp av konst. Genom att uttrycka sig med hjälp av färg och bilder får man själv flera perspektiv på det man känner.

- När tuffa känslor får se vackra ut kan det hända oväntade saker, säger hon.

Hennes egna tavlor är fulla av symboler och färgspråk och vissa verk innehåller långa, långa textrader på ryska. Hon kallar det automatiskt skrift och berättar att hon ibland kan skriva texter i timmar utan uppehåll.

- Jag har beskrivit mina känslor och de finns där i skrift, men inte ens den som kan läsa ryska förstår vad det står. Men det är ändå en befriande känsla, säger hon.

För henne är varje möte med en annan persons konst ett samtal mellan konstnärens känslor och de känslor som verket skapar hos henne själv.

- Det är då som konst skapar magi, skrattar Sasha, som hoppas att många vill kika in på Kulturhuset på fredag den 19 november mellan klockan 17.00 och 18.00. Då finns hon på plats för att berätta om sin konst och hon hoppas på att få möta många besökare. Utställningen finns sedan kvar fram till årsskiftet.

- Jag är väldigt glad att få ställa ut här. Det är verkligen en speciell och perfekt lokal, både vad det gäller utrymme och ljus, säger hon.

Klockan 18.00 visar dessutom biografen den andra filmen efter pandemin, Ghosbusters afterlife. Kanske kan det vara läge att både se konst och film i ett svep?

Eb man och en kvinna ser glada ut i en utställningslokal

Kultur och fritidschef Olle Rodéhn är glad att kunna erbjuda Kulturhusets besökare en fin konstupplevelse signerad Sasha Bergdahl Larsson. Fredag 19 november bjuds in till vernissage klockan 17.00-18.00.

Senast publicerad av Eva Wiklund