Logotype för Storfors kommun

Enskilda är med och räddar hembygdsgårdens tak

Många privatpersoner bidrar just nu ekonomiskt för att rädda Hembygdsgården Hagens tak.

Nu behövs ytterligare 30 000 kronor.

Storfors Hembygdsförening har fått hjälp från flera olika håll för att rädda taket och i och med det även hela Hembygdsgården Hagen. I grunden ligger ett bidrag på 100 000 kronor från nedlagda Egnahemsföreningen och 50 000 kronor från Bergslagens Sparbanksstiftelse.

Efter ett upprop på sociala medier har även privatpersoner skänkt hela 20 000 kronor, vilket får föreningen att tro på att takbytet ska kunna bli av.

- Får vi bara in ytterligare 30 000 så klarar vi detta. Alla bidrag är värdefulla, en del har lämnat 50 kronor och andra en tusenlapp. Vi glada för varje bidrag, säger styrelseledamoten Peter, som menar att taket inte klarar en vinter till.

- Då kommer konstruktionen att ruttna och då blir det enorma summor för att återställa det, säger han.

Föreningen kommer nu att lägga ett grått plåttak istället för tegel eftersom det blir billigare.

- Det är klart att vi hellre hade använt tegel, men då handlar det om en extra kostnad på 100 000 kronor. Vi tror att det blir fint även med ett plåttak, säger Peter Högberg.

Dock innebär materialbytet att föreningen också måste söka bygglov eftersom det räknas som ett "fasadbyte".

- Vi måste invänta den processen innan vi kan sätta igång, säger han.

Den som vill bidra till hembygdsgården byte av tak kan swisha till föreningens nummer 123 382 57 42. Märk med ”tak”. Man kan också stötta genom att bli medlen vilket kostar 100 kronor för enskild person och 200 kronor för en familj.

 

Senast publicerad av Eva Wiklund