Logotype för Storfors kommun

Direktsänd föreläsning på temat prepping och ”tiny-house”

Johan Lagneryd (tv) och hans "tiny-house". FOTO: Johan Lagneryd / Josefin Berger

- Jag brinner för att sprida medvetenhet så att vi kan bli fler som höjer vår beredskap.

Det säger Johan Lagneryd, som onsdag 2 december , ger en direktsänd föreläsning på temat prepping från Storfors bibliotek.

Tittarna får också chans att kika in i det ”tiny-house” som han fulländat under se senaste fyra åren.

Johan bor med sambo och tvååring i lägenhet i Karlstad, men så ofta de kan tillbringar familjen tid i minihuset som Johan började bygga tillsammans med en vän som är snickare, när han var singel.

- Jag började fundera på vad trygghet betyder för mig och kom fram till att jag ville äga ett boende, säger han

Snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet visade sig vara att bygga ett flyttbart minihus med alla funktioner som behövs för att vara självförsörjande. Under föreläsningen bjuder han på inblick både i de tekniska detaljerna och i planering och byggprocess.

- Jag kommer inte att prata om prepping utifrån ett katastrofperspektiv, utan istället på temat att vara beredd på det oförutsedda. För mig skulle huset också innebära ekonomisk trygghet eftersom jag skulle ha någonstans att bo även om jag skulle bli arbetslös, säger Johan, som ser stora fördelar med att huset är flyttbart. Om familjen köper ett hus eller torp kan minihuset följa med och tjäna som allt från gästhus eller kontor till uthyrningsbostad.

Johan pratar också om den tio kilo tunga EDC-väskan som ständigt finns i hans närhet. När han cyklar till jobbet finns den på hans rygg och när han åker bli finns det också med. EDC står för ”every-day-carry”, och betyder helt enkelt att man packat ”bra-att-ha-saker” som man har användning för ofta, men också om det skulle uppstå någon form av kris.

- Jag har allt från nötter och tandtråd till ficklampa, vattenflaska, multiverktyg och huvudvärkstabletter, säger han.

Under våren var Johan bokad för en rad föreläsningar under krisberedskapsveckan, men i och med coronapandemin blev hela turnén inställd.

- Därför känns det också jättebra att få nå ut på det här sättet. Ju fler vi är som funderar på hur vi kan vara förberedda, desto bättre kommer samhället att fungera om det verkligen blir en kris. Och skulle det aldrig bli det så har vi ändå nytta av både kunskaper och material i vår vardag, säger han.

Tid & plats:
Föreläsningen streamas via Youtube onsdag 2 december klockan 18.00 från Storfors bibliotek. Ingen publik finns på plats utan du koppar enkelt upp dig via dator. Efter föreläsningen finns möjlighet att chatta och ställa frågor. Föreläsningen är kostnadsfri och sponsras av Region Värmland, Energirådgivningen, Studieförbundet vuxenskolan och Storfors kommun.

Länk till föreläsningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund