Logotype för Storfors kommun

Bybor driver campingen i Lungsund i sommar

Michael Johansson och Karim Mekayssi öppnar receptionen den 7 juni och café och vandrarhem den 21 juni.

I sommar blir det lokala förmågor som ser till att camping och kiosk håller öppet i Lungsund.

- Campingen är ju hjärtat i Lungsund på sommaren, det kan ju inte få vara stängt. Det är den viktigaste anledningen till att vi gör det här, säger Michael Johansson, som tillsammans med kompisen Karim Mekayssi kommer att hålla i trådarna.

Styrelsen för AB Storfors Mark och Industrifastigheter beslutade under måndagen att skriva ett korttidsavtal med entreprenörerna efter att försäljningen av anläggningen drar ut på tiden.

Riktigt som vanligt blir det kanske inte i Lungsund. De båda vännerna, som bor i Lungsund, har tagit över driften tillfälligt över sommarmånaderna med kort varsel. De kommer att få hjälp av andra vänner, men prioriteringen är att i första hand hålla camping och stuguthyrning igång, se till att området är fräscht och hålla ordning på toaletter och andra campingfaciliteter.

- Nästa steg blir att öppna café light med en enkel meny, glasskiosk och äventyrsgolf, säger Karim, som betonar att man inte kommer att erbjuda varm mat eller att hålla restaurangen öppen.

- Det får bli enkelt för vi tror att det är vad vi klarar av att göra bra, säger han.

När det gäller själva hotellet siktar de båda på att ha öppet för rumsbokning, men med lägre priser mot att gästerna själva tar med lakan och handdukar. Frukost kommer också att ordnas i enklare form.

- Det är bättre att vi kan ha öppet och ge bra service än att vi tar på oss för mycket, säger Michel, som lovar att det kommer att bjudas på god stämning och många goda leenden i sommar – och dessutom en hel del hembakat.

- Vi har några grannar i byn som lovat att rycka in när det gäller kaffebröd, säger Michael, som vanligtvis bor halva året i Lungsund och andra halvan i Marocko där han driver en fiskecamp och dessutom bygger en ekoby med runda lerbaserade hus, så kallade ecodomes. Även där var tanken att han och Karim skulle jobba tillsammans, men nu är projektet tillfälligt pausats under pandemin.

- Vi har byggt klart drygt hälften av husen uppe i bergen på 1100 meter höjd. Det kommer att bli en populär destination både för marockaner som vill fly sommarhettan och för turister, säger han.

Karim har bott i Sverige sedan 1987, men det var i Marocko han och Michael träffades av en slump.

- Jag hörde svenska barn skratta i bassängen på ett hotell som min kompis driver i en marockansk by. Det visade sig vara Karims barn och på den vägen är det, berättar Michael.

Karim flyttade till Lungsund förra sommaren och trots att han numera måste pendla till jobbet har han valt att bo kvar.

- Jag trivs verkligen här och det ska bli jätteroligt att få sätta guldkant på semestern både för lokalbefolkningen och för turisterna. Både jag och Michael är väldigt sociala av oss, säger han.

Mycket är fortfarande oklart men entreprenörerna siktar på att hålla öppet mellan 12 och 18 varje dag. Det kan även bli längre om vädret är rätt och andan faller på.

Receptionen öppnar den 7 juni och café/vandrarhem den 21 juni.

Bokningar eller förfrågningar sker på tel 0736-21 85 27.

Hemsida: lungsund.nu

Anläggningen är fortfarande till salu via Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två män sitter vid ett bord framför Lungsunds camping och hotell.

Michael Johansson och Karim Mekayssi ser fram emot sommaren i Lungsund.

Senast publicerad av Eva Wiklund