Logotype för Storfors kommun

Brandmuséet lockar förbipasserande att titta in

1. Spruthuset med det 19 m höga tornet 2. Filip Jansson, Alicia Stjernberg, Rune Öjerstav 7. Björn Albinsson

Värmlands brandhistoriska museum i Storfors har öppet vardagar 6-24 juli kl 10-16. Där kan man se och provsitta gamla brandbilar, prova en brandstång, klä sig som brandman och se brandredskap som användes förr.

I år är det de feriearbetande ungdomarna Alicia Stjernberg och Filip Jansson som tar emot besökarna. Alicia som jobbade där även förra sommaren berättar att många som bara var på genomresa och såg spruthusets torn kom in på besök. Barn tycker om att sitta i brandbilarna, men de kan också prova brandmanskläder eller åka brandstång och nytt för i år är att de kan använda en ålderdomlig brandspruta ute på gårdsplanen.

En skalenlig trämodell av spruthuset är ny i utställningen och den har tillverkats av Rune Öjerstav som tycker om att tillverka saker i trä. Han har alltid hållit på med bygg- och slöjdalster och han fick i våras förfrågan om att göra en modell av spruthuset.

Björn Albinsson, ordförande i Värmlands brandhistoriska klubb är den som är huvudansvarig för utställningen. Han har till i år gjort en karta över området så att besökare som vill gå en tur i badhusparken ska få lite fakta om byggnaderna i området. Utställningen i muséet består förutom av brandbilar och brandredskap även av ett bord som visar alla moderna material som lättare fattar eld än det som fanns i äldre tiders bostäder.

ADRESS: Tallbacksgatan, Storfors.
ÖPPET: Klockan 10-16 på vardagar från den 6 juli till den 24 juli.
ENTRÉ: Gratis för barn upp till 15 år, vuxna 30 kr.


Senast publicerad av Kristina Elmström