Logotype för Storfors kommun

Bjurbäcken och slussarna fortsätter att locka besökare

- Vi har cyklat hit från Asphyttan. Vilket fantastiskt område, det är en riktig idyll, säger Mari Moen, som bor i sommarhus i området tillsammans med Håkan Winther och barnen Maja och Adam.

Familjen, som kommer från Norge, brukar ofta besöka Bjurbäcken. Grillplatsen vid vattnet är en favorit, liksom bryggorna i gästhamnen.

- Vi har badat och hoppat från bryggorna, det var jätteroligt, säger Maja, som inte bara har sällskap av sin bror utan också de tre grannbarnen Monir, Farida och Mohammed.

Kanoterna har man också testat för en tur på kanalen och ut i sjön Aspen.

- Vi gillar verkligen Värmland. Visst är det fint i Norge, men vi har inte riktigt den här idyllen. Vi tycker om all den här lövskogen, säger Håkan.

Vid Bjurbäcken är det ofta fullt vid husbilsparkeringen och Slusscaféet har haft gott om besökare hela sommaren. Inte minst en onsdag i juli där man bjöd in till loppis.

- Då hade vi över 300 gäster. Det blev så lyckat att vi gör ett nytt försök under augusti, säger Mathias Pullola som driver caféet tillsammans med hustrun Pia och några sommarjobbare ur familjen.

Räkmackor, baguetter, glass och sallader står på menyn, men Mathias skulle gärna vilja utveckla verksamheten.

- Just nu är köket en begränsning för menyn. Vi vill ge snabb service och köket är för litet att ha en stor meny, men att exempelvis arrangera grillkvällar utomhus vore roligt, säger han.

Man har också fått frågor om övernattningsmöjligheter och när det gäller husbilar är intresset större än antalet platser.

- Jag vet ju att slussföreningen haft planer på att bygga ut parkeringen och på sikt vore det ju jätteroligt, säger han.

Besökarna kommer från trakten, men också från Karlstad och andra delar av Värmland. I år har antalet barnfamiljer ökat och många turister hittar också till slussarna.

Jan Oosterhof och Birgitta Berggren har gjort en utflykt från Karlstad och passar även på att vandra en bit längs den välklippta leden på kanalbanken.

- Vi blev sugna på en räkmacka och det var en bra dag för en utflykt. Vi blev inte besvikna. Mackorna var goda och hela omgivningen är så lugn och skön, säger Birgitta.

Den 25 juli blir det helikopterturer från Bjurbäckens slusscafé med start klockan 13.00. Då landar helikoptern på gräsytan vid gästhamnen nedanför slussarna.

Senast publicerad av Eva Wiklund