Logotype för Storfors kommun

Båt

Hans Jildesten kör båt

Genom Storfors kommun löper den 65 km långa vattenleden Bergslagskanalen som består av sjöar, älvar, slussar och grävda kanaler. Via leden kan den båtburne ta sig ända från Karlskoga till Filipstad, via Storfors. Längs vattenleden finns fina möjligheter till fiske, bad, camping och här finns även mat- och fika möjligheter samt ett antal gästhamnar.

Småbåtshamn
Strax utanför centrum ligger Storfors småbåtshamn. Den sköts av Storfors Båtklubb. Förutom hamnplatser för klubbens medlemmar innefattar anläggningarna även gästhamn med fri tillgång till vatten och el och sjösättningsramp för gästande båt- och kanotturister.

Sugtömningsstation
I Storfors småbåtshamn finns en sugtömningsstation (pump-out-station) för båttoaletter, placerad så att den även kan användas av husvagnar och bussar.

Gästhamnar/ gästbryggor
Bjurbäckens slussar
Hyttälven i Kväggeshyttan
Lungsund
Nässundets station
Riddarön i Östersjön
Storfors småbåtshamn
Bockholmen/ Frövettern
Kistnäsholmen, Storlungen

Ramper för iläggning av båtar i Storfors
Förutom den ramp som Storfors båtklubb har i Storfors småbåtshamn finns ramp i Lungsund och en mindre ramp på vägen mot Badsta Camping i centrala Storfors. I småbåtshamnen finns gott om plats för att parkera bil och kärra.

Bjurbäckens slussar
I mitten av 1800-talet öppnade slussarna vid Bjurbäcken och sex mil vattenled blev tillgänglig för trafik. Under ett enda år kunde tusentals pråmar och ångbåtar passera här. 1947 återinvigdes kanalen efter omfattande renoveringsarbeten. Idag är Bjurbäcken ett omtyckt besöksmål och här finns möjlighet att hyra kanoter, elbåt och roddbåt eller bara strosa i den vackra naturen. Flera vandringsleder utgår härifrån. Här finns också ställplats för husbilar och en liten gästhamn.

Bastuflotte för båtburna
I sjön Öjevettern, utanför Mossviken, ligger ett flytande EU-projekt som helt gratis får utnyttjas av allmänheten. Bastuflotten byggdes av 14 tonårsgrabbar i samarbete med Storfors församling. I dag sköts flotten av Storfors församling och Storfors Båtklubb, men vem som helst kan boka tid för bastu här>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ved får var och en ta med sig.

Hyra av båt
Badsta Camping hyr ut en liten aluminiumbåt med motor.
Slusscaféet vid Bjurbäcken hyr ut roddbåt samt kanoter.

Storfors småbåtshamn

Kontakt

Slussvakt i Bjurbäcken/Asphyttan
073-957 39 75

BÅTUTHYRNING:

Slusscaféet i Bjurbäcken
070-464 40 94

Badsta Camping
070-683 43 33

Senast publicerad av Eva Wiklund