Logotype för Storfors kommun

Vandring

Översikt över Storfors vandringsleder

Vandringsled

Längd

Skick och kommentarer

Lårhöjdsleden

13 km

Röjd i april 2024. Det går fint att gå ner till rastplatsen vid sjön. Därifrån kan man ansluta via grusvägar till Lårhöjdsleden.

Rövarleden

14 km

Röjd i april 2024. Använd INTE genvägen där man kan åka bil nästan ända fram till Rövarkulorna. Vägen är sönderkörd av skogsmaskiner och det är svårt att hitta var man går upp till Rövarkulorna. Följ istället vandringsleden från Bjurbäcken cirka tre kiliometer för att nå fram.

Järnsjöleden

28 km

OBS! Bron över Lungälven har blivit knäckt av isen och är därför avstängd från den 14 mars 2024. Vi återkommer med mer information längre fram. Övriga delar av leden röjda i april 2024.

Åsjöleden

26,5 km

Röjd i april 2024.

Kanalpromenad

2 km

Okej för promenad. Vandring från Källsfallet till Bjurbäckens slussar. Kanalbanken är välklippt. Grillplatser finns vid slussarna.

Masmästarleden

8 km

Cykel och vandringsled mellan Badsta Camping och Lungsund. Gul markering. Gott skick förutom över Masmästarmossen där det kan vara rejält blött vid spängerna.

Lungälvsleden

16 km

Leden är stängd på grund av mycket dåligt skick. Den går mellan Bjurbäckens slussar och Brattforshyttan och passerar Lungälven. Broar kan vara raserade och göra det omöjligt att fortsätta. Märkningen är undermålig, risk att gå vilse.

Flygbild över Lungälvsmossen där man ser spängerna slingra sig

Lungälvsmossen längs Järnsjöleden.

OBS! Just nu är bron över Lungälven avstängd.

Järnsjöleden är den nyaste av våra leder. Den sträcker sig från Bjurbäckens slussar, över Lungälvsmossen, längs Storlungen, passerar Lungsund och Lundsberg och fortsätter att slingra sig ända ner till Hytte och Norsbäcks kanal där Järnleden startar.

Järnsjöleden (som byggdes helt färdigt våren 2020) startar vid Bjurbäckens slussar och löper ganska snart över unika och vackra Lungälvsmossen. Där går man på cirka två kilometer nylagd spång. Efter mossen löper leden ett lite stycke längs grusväg för att sedan vika av upp på ett berg genom skogen. Leden går vidare längs en liten skogsväg ner mot sjön Storlungen och följer sedan strandkanten. Det finns ett mycket litet badställe med fikaplats längs vattnet. När leden lämnar sjökanten går man någon kilometer längs en liten grusväg med utsikt över ängar och vattnet.
Leden går inte ända fram till Pensionat Lungsund (där det finns badplats, restaurang, kiosk och café) men det är bara ett par hundra meter längs liten asfaltsväg om man vill gå fram dit. Leden fortsätter genom skogen till Furuvik i Lundsberg. Efter ett par kilometer når man en jättefin rastplats vid vattnet där det går att ta sig ett dopp även om det inte är en badplats. Efter Furuvik vandrar man ett stycke på grusväg med utsikt över Lundsbergs skola (det är enkelt att göra en avstickare om man vill se det fina området kring skolan och här kan man också bada från bryggor).
Efter 900 meter på lugn grusväg rundar leden golfbanan och går genom fin gammelskog. leden löper så småningom upp på Kummelhöjden med vacker utsikt över sjön Matlången Här finns ett par fina utkiksplatser på bergskanten. Nedanför Kummelhöjden finns en fin udde, perfekt för fika. Leden gårs sedan ner mot sjön och genom skogen med en avstickare ner mot vattnet. Efter ett litet stycke på grusväg går man över en nybyggd bro och följer en slinga på fyra kilometer genom skogen innan man når Hytte. Från Hytte är det bara ett par hundra meter till en liten badplats. Den som inte vill gå de sista fyra kilometrarna genom skogen kan följa asfaltsvägen direkt till badplatsen.

Avstånd:

Hela leden 28 km
Bjurbäckens slussar - Lungsund 9,5 km
Lungsund - Furuvik 4,5 km
Lundsberg - Hytte ca 14 km

Karta att skriva ut Pdf, 4.5 MB.

Skiss att skriva ut Pdf, 341.6 kB.

REPORTAGE FRÅN VANDRARE 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En spång löper över en blöt mosse, på håll ser man cyklister

Masmästarmossen passeras längs cykelleden mellan Badsta Camping och Lungsund.

Cykelled mellan Storfors och Lungsund

Led för cykel eller vandring mellan Badsta Camping och Lungsund. Passerar vackra Masmästarmossen. Går på cykelväg, asfalt, grusväg, spångar.

Avstånd:
Badsta Camping- Lungsund ca 8 km

Rövarleden

Börjar vid Badsta Camping och löper fram till Bjurbäcken på stigar och grusvägar. Norr om Bjurbäcken ligger rövarkulorna där klippformationer bildat flera grottor. En kilometer norr om grottorna passeras en lägerplats med vindskydd. Leden är 14 kilometer lång. Man kan också välja att gå upp till Hornkullens silvergruvor. Då blir hela sträckan 17 kilometer.

Sträckan från vindskyddet och norrut sköts av Filipstads kommun (som kan informera om skickat på den sträckan) medan sträckan mot Badsta Camping sköts av Storfors kommun (för skick se tabellen ovan).

Avstånd:
Bjurbäcken slussar - Silvergruvorna ca 12 km
Bjurbäcken slussar - Badsta Camping ca 14 km
Bjurbäckens slussar - Asphyttan ca 4 km
Badsta Camping - Asphyttan 17 km

Rövarleden Bjurbäcken - Badsta Camping

Information om Rövarleden, skiss och beskrivning för utskrift finns här Pdf, 6.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Obs! Använd inte genvägen längs grusvägen för att komma närmare Rövarkulorna. Vägen är sönderkörd av skogsmaskiner och inte lämlig för vanlig personbil.

Rövarleden norrut
Ansluter till Rövarleden östra vid Ulverudshöjden (vindskyddet ovanför Rövarkulorna). Härifrån är det Filipstads kommun som sköter leden.

Från Ulverudshöjdn blir det först nerför och sedan uppåt för den som vandrar norrut. Varierande skogsstigar och små grusvägar. Målet är Hornkullens silvergruvor med guidning och ett café. Ett alternativ är att istället vandra hela sträckan från silvergruvorna till Bjurbäckens slussar. Leden går då mer nerför än uppför och det är en behaglig vandring på cirka fyra timmar (ungefär 13 kilometer).

Information om Rövarleden, skiss och beskrivning för utskrift finns här Pdf, 6.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Avstånd:
Bjurbäckens slussar - Silvergruvorna ca 12 km

Lårhöjdsleden

En slinga som löper över bergsknallarna öster om Badsta Camping. Lårhöjdsstugan står öppen året om och där kan man även rulla ut liggunderlaget och sova över. Kallkälla finns nära stugan. En fin avstickare är att gå en dryg kiliometer från stugan ner till Hättsjön (på Åsjölden). Därifrån kan man naturligtvis gå samma väg tillbaka genom skogen eller så använder man grusvägar för att ansluta till Lårhöjdsleden en bit längre ner.

Skiss över ledens sträckning finns här Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Avstånd:
Lårhöjdsleden runt 13 km

Löper mellan Lunedet och Lårhöjds-stugan. Leden är sjönära - passerar åtta sjöar/tjärnar med möjlighet till bad i Trettondetjärnen. Leden går också över flera höjder med vacker utsikt. Hela leden är 26,5 kilometer och passar för två dagar.

Skiss över leden finns här Öppnas i nytt fönster.

Beskrivning av leden finns här Öppnas i nytt fönster.

Avstånd:
Lårhöjdsstugan-Åsjöhyttan ca 15-16 km
Åsjöhyttan - Lunnedet ca 14-15 km
Plompen-Lunnedet 12 km
Hela Åsjöleden ca 26,5 km (Avstickaren till hembygdsgården Börjes 4 km)


Lungälvsleden - avstängd!

Går mellan Bjurbäckens slussar och Brattforshyttan. Leden följer den slingrande älven genom skogsmark. Naturskyddade, vackra raviner i Brattforshyttan. OBS! Statusen på denna led är oklar. Det kan finnas broar som inte är renoverade vilket gör det svårt eller omöjligt att ta sig vidare.


Kanalpromenad

Med utgångspunkt från Bjurbäckens slussar finns en lättvandrad led längs kanalbanken. Efter två och en halv kilometer når man Källfallets sluss och den som vill ta sig vidare fram till Asphyttans sluss kan promenera en dryg kilometer efter landsvägen med utsikt över sjö och ängar. Badplats vid Asphyttan.

Karta och beskrivning finns här Pdf, 162.2 kB, öppnas i nytt fönster.


Tätortsnära promenader

I centrum finns elljusspåret med längderna 1500 och 2500 meter. Här finns också en 5-kilometersslinga över Häggdrågen. Vid Stegelvikshöjden finns två leder, ca 3 km och 5 km. Vid Berghöjden finns det två kortare leder.

I tätorten finns också Hälsans stig.


Järnleden

På Järnleden (som sköts av Kristinehamns kommun och är en certifierad Värmlandsled) följer du järnets väg från Hytte i Storfors (nära Nässundets station) till Vänern i Kristinehamn. Du vandrar genom ett varierat landskap förbi små tjärnar, över myrmarker, genom skog och betesmark och längs gammal landsväg. Den omgivande skogen är mestadels barrskog med en del lövträd.
Mer information om Järnleden finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Cykelled över Masmästarmossen.

Trettondetjärnen längs Åsjöleden.

Trettondetjärnen längs Åsjöleden.

Kulturområdet i Bjurbäcken.

Kulturområdet i Bjurbäcken.

Liten tjärn på Lungälvsmossen

Liten tjärn på Lungälvsmossen

Närmare två kilometer spång löper över Lungälvsmossen

Närmare två kilometer spång löper över Lungälvsmossen

Rasplats vid Hållsjön

Rasplats vid Hållsjön

Stort flyttblock mellan rastplatsen vid Hållsjön och Furuvik

Stort flyttblock mellan rastplatsen vid Hållsjön och Furuvik

Mellan rastplatsen vid Hållsjön och Furuvik

Mellan rastplatsen vid Hållsjön och Furuvik

Text

Text

Kontakt

Länkar

Översiktskarta över lederna i Storfors

Klicka på bilden för större format

Karta över lederna i Storfors

Karta

Järnsjöleden

Järnsjöleden i Östra Värmland folder

Rövarleden

Framsida folder Rövarleden

Klicka på skissen för större format.

Grillplats på Ulverudshöjden längs Rövarleden.

Grillplats på Ulverudshöjden längs Rövarleden.

Lårhöjdsleden

Klicka på skissen för större format.

Rastplats nära Lårhöjdsleden.

Rastplats nära Lårhöjdsleden.

Cykelled mellan
Storfors och Lungsund

Klicka på bilden för större format.

Hälsans stig

Senast publicerad av Eva Wiklund