Logotype för Storfors kommun

Svensk-kinesisk provanläggning invigs i Storfors 16 dec

Projektledare Su-Ping Burman, energirådgivare Olof Edén och de tre kinesiska teknikerna Shijian Tan, Min Guo och Guoping Xu

Projektledare Su-Ping Burman, energirådgivare Olof Edén och de tre kinesiska teknikerna Shijian Tan, Min Guo och Guoping Xu

Tack vare ett svensk-kinesiskt projekt som pågått under de senaste två åren har Storfors fått Sveriges första behovsanpassade ledbelysning i motionsspår.

Onsdag den 16 december klockan 14.00 invigs belysningen - och alla som vill vara med är välkomna.

Det kinesiska företaget Beijing Chontdo Optoelectronics Co ltd har fått statligt stöd i Kina för att utveckla en provanläggning för nordiskt klimat. Genom ett EU-Kina-projekt har företaget tillsammans med Karlstad Universitet, Glava Energi Center, Storfors kommun, Elteam One och projektledare Su-Ping Burman utvecklat det belysningssystem som nu monterats i Storfors.

Belysningen är nu energisnålare och mer driftssäker än tidigare och har ett raffinerat styrsystem. Lamporna i elljusspåret kommer att brinna med ungefär 50 procents styrka. När en löpare eller skidåkare närmar sig tänds den närmaste lampan med full styrka. Den kommunicerar med 3-4 lampor längre fram i spåret, och dessa tänds då i takt med att löparen närmar sig. När löparen passerat sänks ljusstyrkan igen och det blir som att springa eller åka skidor i en följsam ljuskorridor.

Anläggningen har under de senaste veckorna trimmats in av tre kinesiska tekniker och invigs nu av Beijing Chontdo Optoelectronics vice vd Tongbo Kang och Storfors kommunalråd Hans Jildesten. De båda kommer att tända armaturerna medan spåret kommer att invigas av joggande storforsbarn.


Invigning:

Onsdag 16 december klockan 14.00 vid skidstugan, elljusspåret. Projektet tänder brasor och bjuder på glögg och pepparkakor. Joggande barn inviger spåret och belsyningen tänds av kommunalråd Hans Jildesten och Chontdo Optoelectronics vice vd Tongbo Kang.

Allmänheten välkomnas!


Senast publicerad av Eva Wiklund