Logotype för Storfors kommun

Svensk-kinesisk provanläggning invigd i Storfors

kommunalråd Hans Jildesten och vice vd för Beijing Chontodo Optoelectronics, Tongbo Kang inviger ledbelysningen.

kommunalråd Hans Jildesten och vice vd för Beijing Chontodo Optoelectronics, Tongbo Kang inviger ledbelysningen.

- Vi kommer med ljus för en bättre framtid!

Det säger Tongbo Kang, vice vd för Beijing Chontodo Optoelectronics Co ltd, när han tillsammans med kommunalråd Hans Jildesten inviger Storfors nya ledbelysning i elljusspåret.

När flaggviftande Storforsbarn kommer joggande i spåret tänder de båda herrarna varsin armatur – samtidigt som alla lamporna i spåret går igång. Tongbo Kang berättar hur imponerade den kinesiska gruppen blivit av det svenska Luciafirandet.

- Ni firar ju Lucia som kommer med ljus, nu kan vi också vara med och bidra med ett bättre och mer energisnålt ljus till Storfors, säger han.

Kommunalråd Hans Jildesten tackar för samarbetet.

- Det känns verkligen jätteroligt att få vara med och inviga en unik anläggning här idag. Det är mycket positivt att få till den energieffektivisering, säger han.

Hela satsningen grundar sig i ett svensk-kinesiskt projekt som pågått under de senaste två åren.

Det kinesiska företaget har fått statligt stöd i Kina för att utveckla en provanläggning för nordiskt klimat. Genom ett EU-Kina-projekt har företaget tillsammans med Karlstads universitet, Glava Energy Center, Storfors kommun, EL team One, energirådgivare Olof Edén och projektledare Su-Ping Burman utvecklat det belysningssystem som nu monterats i Storfors.

Belysningen är nu energisnålare och mer driftssäker än tidigare och har ett raffinerat styrsystem. Lamporna i elljusspåret kommer att brinna med ungefär 50 procents styrka. När en löpare eller skidåkare närmar sig tänds den närmaste lampan med full styrka. Den kommunicerar med 3-4 lampor längre fram i spåret, och dessa tänds då i takt med att löparen närmar sig. När löparen passerat sänks ljusstyrkan igen och det blir som att springa eller åka skidor i en följsam ljuskorridor.

Det kinesiska företaget, som har cirka 300 anställda, jobbar bland annat med stora digitala displayer. Det här projektet ser man som ett första steg för att ta sig in på den europeiska marknaden med den här typen av behovsanpassad ledbelysning.

- Vi hoppas på att få utveckla många fler anläggningar av den här typen, säger Tongbo Kang.

Den kinesiska gruppen: Tongbo Kang, Su-Ping Burman, Shijan Tan, Min Guo och Guoping Xu.

Den kinesiska gruppen: Tongbo Kang, Su-Ping Burman, Shijan Tan, Min Guo och Guoping Xu.

Tonbo Kang.

Tonbo Kang.

Kommunalråd Hans Jildesten

Kommunalråd Hans Jildesten

Senast publicerad av Eva Wiklund