Logotype för Storfors kommun

Sumaiyyah tog chansen som Storfors första ungdomsvolontär

Sumaiyyah jobbar som volontär i norra Grekland. th: Enhetschef Åsa Askerskär och ungdomskonsulent Annie Schallengruber tillsammans med Sumaiyyah före avresan.

I slutet av januari reste 20-åriga Sumaiyyah söderut för att spendera två månader som volontär i norra Grekland.

- Det känns som en fantastisk chans, säger Sumaiyyah, som fortlöpande rapporterar om att hon stortrivs i projektet där hon till stor del jobbar på en radiostation.

Det är inom ramen för Europeiska Solidarietskåren som unga mellan 18 och 30 år kan få möjlighet att jobba som volontärer i längre eller kortare projekt. Just det här projektet heter Mediart-coming together och drivs av den ideella föreningen Praxis i staden Serres. Föreningen jobbar med lite olika projekt inom områdena miljö och mänskliga rättigheter.

Sumaiyyah har läst klart sin gymnasieutbildning på samhällsprogrammet i Kristinehamn, men har inte riktigt funderat ut inom vilket område hon ska studera vidare.

- Just nu är jag arbetslös och det känns väldigt bra att få testa på att jobba inom det här området. Jag vill ju jobba med människor och gärna inom något som har med mänskliga rättigheter att göra, säger hon.

Att kämpa för solidaritet i samhället och för miljön är två av hennes grundstenar och de framtida studierna kommer att leda i den riktiningen, det är hon säker på.

Under tiden i projektet bor hon tillsammans med volontärer från andra länder och gruppen jobbar med flyktingar och med att sända radio. Resa. mat, boende, föräkring och fickpengar betalas av projektet.

- Jag hittade en annons om den här chansen på facebook och fastnade direkt. Jag går nästan aldrig in på facebook numera, så det var en lycklig slump. Det känns nästan som att det var meningen, skrattar Sumaiyyah, som bara har positiva saker att säga om uppväxten i Storfors dit hon flyttade som tioåring.

- Jag kommer från Malaysia och där var det alltid en oro att barn skulle bli kidnappade. Här har mina föräldrar aldrig behövt vara oroliga, och det var lätt att få kompisar redan från början, säger hon.

Att få nya erfarenheter och att få jobba tillsammans med unga från andra länder är något som hon såg fram emot, även om det också fanns en viss nervositet.

- Det känns lite pirrigt, men allra mest roligt, säger Sumaiyyah, som efter några veckor i Grekland berättar att hon fått gå en utbildning i videoredigering och att hon varje fredag har sin egen show i radiokanalen. En tur till Istanbul finns också med i planeringen.

Arbetsmarknadsenheten, AME, i Storfors kommer med all säkerhet att erbjuda fler unga chansen att åka iväg.

- Om man varit i ett kortare projekt finns det ännu större chans att sedan få åka iväg på längre projekt, upp till ett år, berättar ungdomskonsulent Annie Schallengruber.

Hon uppmanar unga som vill åka ut i världen att höra av sig så att man kan undersöka deras chanser.

- Dels kan man själv kolla på MUCF:s hemsida, men vi kan också hjälpa till med att leta i databaser när ungdomar hör av sig och berättar vad de är intresserade av, säger hon.

Information: www.mucf.se/europeiskasolidaritetskaren

Senast publicerad av Eva Wiklund