Logotype för Storfors kommun

Humlegårdens boende invigs tisdag 3 november med visning

Tisdag den 3 november klockan 13.00 invigs Storfors nya särskilda boende Humlegården under festliga former.

På plats finns representanter för Riksbyggen, Storfors kommun och kooperativa hyresrättsföreningen Trygga hem.

Efter invigningen bjuds alla besökare in för en rundtur i lokalerna - på coronasäkert sätt.

- Det känns väldigt bra både för personal och kunder att vi nu har två helt nya boenden som dessutom ligger intill varandra, säger enhetschef Anna Thyberg.

För drygt två år sedan stod Sjögläntan med 40 platser klar och inflyttningen skedde hösten 2018. Nu finns alltså ytterligare 19 nybyggda platser för särskilt boende tillsammans med korttidsplatser i ett ombyggt och nyrenoverat hus tvärs över gatan.

- Genom att samla alla våra resurser för särskilt boende får vi en bättre samverkan och det blir enklare för personalen att bemanna båda boendena på ett flexibelt sätt. Dessutom får både kunder och personal nu riktigt fina lokaler att vistas i, säger enhetschef Anna Thyberg.

Lägenheterna är något större än på Sjögläntan och alla har egen uteplats eller balkong. Huset har två våningar och på varje våning finns stora gemensamhetsutrymmen och ett kök där mat ska lagas till de boende.

- Vi kommer att laga maten på varje avdelning, precis som på Sjögläntan. Det har visat sig vara både uppskattat och väldigt bra för att stimulera de äldres aptit, säger biträdande enhetschef Jessika Andersson, som också kommer att ha sitt kontor på bottenvåningen i huset.

På Sjögläntan kunde man bygga höj och sänkbara toaletter och handfat, medan detta inte var möjligt när Humlegården renoverades. Men alla badrum är nybyggda, generöst tilltagna och självklart handikappanpassade.

Både Sjögläntan och Humlegården är byggda av Riksbyggen på uppdrag av kooperativa hyresrättsföreningen Trygga Hem i Storfors.

Storfors kommun hyr de allmänna delarna av byggnaderna medan lägenheterna hyrs av varje person som också betalar en avgift för mat och omsorg.

Planeringen för nya särskilda boenden började redan 2012 då Storfors kommun såg att framför allt boendet Smeden inte höll tillräckligt hög standard.
- Det känns väldigt bra att båda byggnaderna nu är klara. Alla tidigare prognoser visade att vi skulle behöva ytterligare 20 platser när boendet Sjögläntan var färdigbyggt, säger Hans Jildesten.

Idag har Storfors kommun dock ingen lång kö till särskilt boende.
- Våra äldre tycks hålla sig friska längre än prognoserna visat, och det är ju väldigt positivt. Kanske spelar vårt arbete med friskvård och folkhälsa in. Vi har flera platser där de äldre kan träffas, inte minst Seniorernas Hus, och även ett stort arbete med gymträning och friskvård för den gruppen, säger Hans Jildesten.

Till en början kommer bara den ena av våningarna på Humlegården att öppnas.
- Den andra våningen står redo när behovet uppstår. Det ger en garanti för att man som Storforsare ska kunna få en lägenhet den dagen man inte längre klarar sig själv i hemmet, säger han.

Tid & plats för invigning:
Humlegården, Kroppavägen 5, Storfors
Tisdag 3 november klockan 13.00
Visning fram till klockan 18.00. Besökare släpps in i små grupper (familjevis). Räkna därför med en viss väntetid utomhus om intresset skulle vara stort.

Senast publicerad av Eva Wiklund