Logotype för Storfors kommun

AA har startat möten i Storfors varje torsdag

- Det är en livshotande sjukdom. Vi brukar säga att det slutar med dårhus eller bårhus om man inte får hjälp.

Det säger Erik, vice ordförande för Anonyma Alkoholister i Värmland, som startat torsdagsträffar i Storfors.

Anonyma Alkoholister är just anonyma. Därför är inte heller Erik hans riktiga namn och han vill heller inte visa sig på bild.

- Det finns fortfarande många tabun kring den här sjukdomen, och det kan vara speciellt känsligt i ett litet samhälle, säger Erik, som själv varit nykter alkoholist i tio år.

I Östra Värmland har det saknats träffar just på torsdagar, och därförhar man startat träffar i konferenslokalen i Hälsans Hus.

- Mötet hålls mellan klockan 19 och 20, men vi kommer att finnas på plats redan från klockan 18.30, säger Erik.

Som alla träffar är mötena i Storfors av drop-in-karaktär utan föranmälan. Helst bör man vara på plats till klockan 19, men dörren stängs inte för den som råkar komma lite sent heller.

Mötena är slutna vilket innebär att bara den som ser sig som alkoholist och har en uppriktig önskan att sluta dricka är välkommen. Träffarna är till en början inte öppna för anhöriga eller andra intresserade.

- Anonymiteten känns väldigt viktig att värna om. Vi vill ju verkligen att de som har behov ska våga söka sig till oss, säger Erik, som idag har ett bra liv. Men innan allting gick helt utför hade han bra jobb, familj och vänner.

- Jag drack för mycket då också, men jag kunde fortfarande hantera både familj och arbete. Jag såg mig inte som alkoholist, berättar han.

Efter en skilsmässa accelererade hans drickande och för honom blev det första AA-mötet ett uppvaknande.

- När folk berättade om sina liv kändes det som att allihopa pratade om mig. För första gången fick jag dela tankar och känslor med andra som kunde förstå på djupet, som själva varit precis där jag var, säger han.

AA-rörelsen grundades i USA 1935 och de första 100 AA-medlemmarna utvecklade de 12 stegen som fortfarande är AAs ”program” för tillfrisknande. Det allra första steget innebär att erkänna sin sjukdom – att man faktiskt är alkoholist.

- Det som är viktigt att förstå är att det finns två delar. Dels har man en kroppslig typ av allergi – tar man ett glas så kräver kroppen mer. Detta har man ju sett är genetiskt. Därför kan en alkoholist aldrig ta ett enda glas, säger han.

Den andra delen är en mental besatthet av alkoholen. Man dricker fast man är fullt medveten om alla svåra konsekvenser som bara blir värre och värre.

- Det krävs ett slags själsligt eller andligt uppvaknade där man rensar upp inom sig själv och mot andra människor. Man behöver hitta något att luta sig mot och hämta styrka ifrån – och i gruppen delar vi kraft, erfarenhet och hopp. Vi stöttar och hjälper varandra, säger Erik.

Till AAs grupper kommer alla typer av människor. Äldre, yngre, företagsledare, arbetslösa. Alla som vill kan få en sponsor – en person som varit nykter några år och vill hjälpa någon annan på vägen. Till sin sponsor kan man höra av sig dygnet runt och många vittnar om ovärderlig hjälp och förståelse.

Det är inte ovanligt att ungdomar får hjälp inom AA. Många bär på ett blandmissbruk med både alkohol och andra droger.

- Det här är en sjukdom som kan drabba vem som helst. Men det går att komma ur den, det finns absolut ett hopp för den som verkligen vill, säger Erik.

Information: Servicekontor 08-642 26 09, aavermland@hotmail.com, www.aa.se. Jour: kl 11-13 och 18-20, tel 08-720 38 42.

Möten i Storfors: Torsdagar kl 19-20, Hammargatan 3

Senast publicerad av Eva Wiklund