Logotype för Storfors kommun

Verksamheten i full gång i Lungsund efter omstart

Förra sommaren bjöd på högtryck i Lungsund.

I år är det något högre tryck än vanligt på camping och hotell – medan café och restaurang har plats för fler gäster.

- Vi har inte riktigt hämtat oss efter omstarten, men nu är verksamheten i full gång igen med fullständiga rättigheter och öppen restaurang varje dag. Vi hoppas att ännu fler upptäcker det, säger Lotta Lloyd.

Förra sommaren var bryggan ibland så populär att båtar fick ligga utanför varandra, kanske för att det är så lättillgängligt och för att det finns service och aktiviteter. Här finns el, toaletter och dusch, äventyrsgolf och service i form av glasskiosk och café/restaurang.

För Daniel och Lucia Skog är Björkborn i Karlskoga hemmahamn och efter fem dagar på Bergslagskanalen hade de tagit sig som längst upp till Bjurbäckens slussar.

- Det är jättefint och väldigt turistvänligt. På många ställen kan man paddla kanot eller göra andra aktiviteter. Vi som inte är från Storfors uppskattar också att det finns information för turister här. Igår tog jag en löpartur på fina Järnsjöleden, sade Lucia.

Campingen är också populär, inte minst bland säsongscampare. Karlstadsborna Wollmar Adolphson och Gun-Britt Grönstedt tillbringar somrarna i Lungsund sedan några år tillbaka.

- Vi stortrivs här. Det är lugnt, fridfullt och suverän service, sade Wollmar, som gillar campingens familjära stämning.

- Man lär ju känna sina grannar en hel del när man bor så här. Även om det har varit mycket folk vissa perioder så blir det aldrig stökigt, sade han.

I Lungsund kan man också ansluta till Järnsjöleden som går några hundra meter från campingen. Man kan endera vandra söderut mot Lundsberg, Kummelhöjden och Hytte eller gå norrut mot Bjurbäcken. Det går också fint att göra en rundtur genom att använda grusvägarna och promenera mot Ackkärr, Lundsbergs skola och sedan ta Järnsjöleden tillbaka till Lungsund.

- Vi ser många vandrare här. De passar ofta på att ta en paus för att fika, berättar Lotta Lloyd.

I sommar har hon fler svenska än utländska turister. En vanlig gästkategori är familjer som är på väg norrut genom Sverige med bil.

- Fler än vanligt stannar till här på väg genom Sverige, och vi ser också att folk som hälsar på sina släktingar i trakten väljer att bo på pensionatet istället för att bo trångt hos släkten säger hon.

Efter konkursen i våras har Pensionat Lungsund jobbat hårt för att få igång verksamheten igen. Nu håller man reception och café/restaurang öppet tisdag till söndag klockan 11-18 och måndagar kl 11-16.

Sommartid lever också hembygdsgården Berget i Lungsund upp och hembygdsföreningen erbjuder söndagsservering mellan 28 juni och 2 augusti klockan 14-17. Då kan man besöka den lilla loppisen och kika in i de fina byggnaderna med många olika föremål.

Lungsunds kyrka är också ett populärt besöksmål och många väljer att använda den för dop eller bröllop. Kyrkan ligger vackert vid sjön och sommartid är den öppen för besökare. Den som bokar i förväg kan också få en guidad rundtur.

Information:
Lungsunds Hembygdsförening 070-2493 193
Storfors församling (Lungsunds kyrka) 0550- 658 63
Pensionat Lungsund & camping: 072-238 43 00

Senast publicerad av Eva Wiklund