Logotype för Storfors kommun

Uppåt för Badsta Camping sommaren 2019

Allt fler tyska kanotgrupper och ett ökande antal svenska paddlare. Lägg därtill en ökning av antalet gästnätter i stugor, tält, husbilar och husvagnar.

Så har sommaren 2019 sett ut för Badsta Camping.

- Jag har nog ökat kanotuthyrningen med tio procent jämfört med förra året, och jag ser en tydlig ökning i antalet gästnätter också, säger Leif Persson som äger campingen.

De tyska kanotgrupperna kan vara så många som 70 personer och de flesta vill paddla i Svartälvens system där det finns stora lägerplatser avsedda för grupper. Mindre grupper gör gärna några dagars tur i Bergslagskanalens sjösystem. Leif Persson hyr till största delen ut kanadensare, men det finns även möjlighet att hyra kajaker om man har lite framförhållning.

-Jag hade ett gäng från Norrtälje här som paddlade kajak runt Bjurbäcken och Lungsund. De var väldigt positivt överraskade, säger Leif, som inte bara hyr ut kanoterna. Han ser också till att grupperna får turförslag och skjutsar ut både kanoter och paddlare till rätt områden.

- Det blir många transporter. Gruppen på 70 tyskar delade vi upp på tre olika startplatser, berättar han.

Säsongen går nu mot sitt slut. Färre nattgäster innebär lugnare tempo på campingen och tid att blicka framåt mot nästa säsong. Sysslolös blir campingägaren inte. Ett nytt dusch- och toaletthus med separata avdelningar för damer och herrar är på väg att ta form.

- Jag siktar på att det ska vara helt klart inför 2020, och då är det dags att rusta upp det nuvarande servicehuset, säger han.

I 35 år har Leif Persson drivit campingen och två av hans säsongscampare har funnits på plats nästan lika länge; Kjell och Kerstin Nilsson stortrivs med lugnet och närheten till vattnet. De bor i Filipstad men tillbringar hela somrarna i husvagnen.

- Vi har en väldigt bra campingvärd och fin stämning här, det är väl därför vi valt att bo här de senaste 34 åren, säger Kjell, som också gärna hjälper till på campingen när det behövs.

- Vi uppskattar att det är familjärt och väldigt lugnt. Det blir aldrig stökigt här även om det kan vara mycket folk under högsäsongen, säger Kerstin.

Närheten till badplatsen är ett stort plus och Leif Persson säger att många barnfamiljer använder badplatsen flitigt. När det gäller campinggäster har både tyska, svenska gästerna, danska och holländska gäster ökat.

Något som inte har ökat är glassförsäljningen, trots att badplatsen varit välbesökt. Det kan resultera i en nyhet nästa år.

- Folk kanske tycker att det är för jobbigt att gå upp till campingen. Jag funderar på att köpa en bärbar glassbox och göra turer ner till badplatsen. Det borde öka försäljningen betydligt, säger Leif Persson.

Senast publicerad av Eva Wiklund