Logotype för Storfors kommun

Tuffa hästar är Emelies affärsidé

Emelie Nordgren är så gott som uppvuxen i Runsås Stall.

I somras sökte hon och fick chans att jobba med trilskande hästar via Drömjobbet.

- Det blev riktigt lyckat, säger hon.

 

Drömjobbet kan sökas via Bergslagens Sparbank av unga entreprenörer mellan 18 och 20 år i Nora, Lindesberg, Storfors och Ljusnarsberg.

Ungdomen får 10 000 kronor för att utveckla sin idé, en personlig mentor och kunskapsseminarier om företagsekonomi, marknadsföring och affärsplan. Alla ungdomar får också åka till mässan Emax som en uppstart på Drömjobbet.

Emelies affärsidé var att rida och tävla andras hästar. Både hästar som ägaren inte riktigt hinner med själv och hästar som behöver ridas in eller få extra omsorg.

- Jag har ju hjälpt andra även tidigare, så det här var ju en fin chans, säger Emelie, som under sommaren haft två hästar som hon tävlat och två hästar där hon hjälpt till med inridning.

- Det har varit väldigt roligt och nu när jag pluggar på distans är det ett perfekt extrajobb, säger Emelie, som älskar att tävla.

- Jag är en tävlingsmänniska och dessutom tycker jag om att hjälpa folk, skrattar hon.

En av de hästar hon jobbat med hade problem att gå framåt. Den ville helt enkelt inte.

- Den var väldigt trög till en början, men nu har vi kommit långt, säger hon.

För Emelie är några timmar i stallet eller på hästryggen ett sätt att fylla på energi för att orka andra saker - som att plugga exempelvis.

- När jag är i stallet kan jag släppa alla andra tankar. Har jag haft en jobbig dag så rensar det alltid hjärnan, säger hon.

Samtidigt måste man som ryttare vara i balans för att kunna jobba med hästen på ett bra sätt. Den känner direkt om ryttaren är på dåligt humör och då kan det hända att träningen går lite sämre, menar Emelie.

Hennes egen häst, Roddan, som är en Welsh Cobb, har hon tävlat med i SM i ponnydressyr.

- Det är fantastiskt när man blir ett med hästen på banan och alla momenten sitter. Jag är stolt över att jag kommit så långt med honom som jag gjort, säger hon.

Just nu har hon plats för ett par hästar till i sin verksamhet och hon har plats för en häst i sin egen box eller så kan hon träna den hemma hos ägaren.

- Jag brinner ju för det här och kan vara väldigt flexibel, säger hon.

Information: Emeleie Nordgren 076-790 04 06

Senast publicerad av Eva Wiklund