Logotype för Storfors kommun

Tre nya storforsare på väg mot jobb - tack vare Match2job

Essam Shikh- Hassan, Najat Biqar  och Olha Holovash..

Essam Shikh- Hassan, Najat Biqar och Olha Holovash är tacksamma över chansen att studera ett yrke samtidigt som de läst svenska på SFI.

Essam Shikh - Hassan, Olha Holovash och Najat Biqar är tre nya storforsare som hittat nya yrkesinriktningar tack vare Match2job.

Najat är klar med vårdbiträdesutbildningen, Essam har en termin kvar och Olha har fått jobb som CNC-operatör.

Alla tre har familjer med barn i Storfors och alla vill gärna bo kvar här. Olha, som var civilingenjör inom textilindustrin i Ukraina har utbildat sig till CNC-operatör och fått jobb i Kristinehamn.

- Jag hade praktik både på Structo och Albin Components och trivdes jättebra. Precis när jag var klar blev det ett jobb ledigt på Albin som jag fick, berättar Olha, som gärna vill bo kvar i Storfors med tanke på bra förskola och skola.

Najat har jobbat som barnsköterska och biträde på gyn i Marocko och därför kändes det naturligt att läsa till vårdbiträde här. Hon har jobbat som vikarie i Storfors under sommaren och pluggar nu vidare till undersköterska med lån från CSN.

Najat är gift med Lourans Alchamsini som startat egen firma som massör och de båda har en dotter tillsammans. Från början bodde de i Karlskoga, men när de hittade ett hus till bra pris i Storfors gick flyttlasset hit och det har de inte ångrat.

- Vi trivs jättebra i Storfors och här finns ju Sveriges bästa skola. Förskolan är också fantastisk, säger hon.

Essam kommer från Syrien där han jobbat många år med äldre på ett av de största sjukhusen i Damaskus.

För honom kändes det också naturligt att utbilda sig till vårdbiträde när han fick chansen. I sommar har han vikarierat på särskilt boende i Storfors.

- Jag har haft jättebra arbetskamrater som verkligen har stöttat mig, säger Essam, som nu studerar tre dagar i veckan och jobbar fyra dagar.

Han har också siktet inställt på att plugga vidare till undersköterska när vårdbiträdesutbildningen är klar.

- Jag är färdig i december och då ska jag fortsätta, säger Essam, som tycker att det har varit perfekt att både studera och jobba.

- I början var det lite svårt med svenskan och kanske svårt för de äldre, men jag har lärt mig svenska mycket snabbare än jag skulle ha gjort annars, säger han.

De andra två håller med. Genom att både studera och jobba lär de sig svenska på ett naturligt sätt och kontakterna med svenskar blir fler.

- Jag är väldigt glad att jag har fått den här chansen, säger Najat.

Senast publicerad av Eva Wiklund