Logotype för Storfors kommun

Susanne Wernström prisas som Årets Storforsare 2019

Under hembygdsdagen på Hembygdsgården Hagen prisades Susanne Wernström som Årets Storforsare 2019. Föreningens sekreterare Agneta Svanlund delade ut diplom och en tavla.

Susanne Wernström hade en dröm, massor av energi och en stor dos ”jädraranamma”.

Hon byggde inte bara sin egen dröm - utan också många andras.

Nu prisas hon som Årets Storforsare 2019.

- Jag är ju ingen person som gillar att vara i rampljuset, men det känns som en väldigt stor ära att få ett sådant här pris, säger Susanne, som menar att hon delar priset med alla sina entusiastiska instruktörer.

- Vi bygger ju detta tillsammans hela tiden. Utan instruktörerna och utan alla trogna deltagare skulle det ju inte finnas något gym, säger hon.

Det var för tre år sedan som Susanne och dåvarande make Jimmy bestämde sig för att våga språnget. Gymfabriken föddes i en lokal på Östra Industriområdet och verksamheten blev snabbt populär.

- Det verkar som att vi fyllde ett stort behov, säger Susanne, som numera är ensam ägare till gymmet.

Men att bygga upp en verksamhet från grunden har inte bara varit lätt. Det mesta av Susannes lediga tid har spenderats på gymmet och den övriga familjen har också hjälpt till.

- Det har varit riktigt tuffa år med långa dagar, men inte en enda dag har jag vaknat och känt motstånd att gå till jobbet. Det känns inte ens som att jag går till jobbet utan som att jag får leva med min hobby, säger hon.

Till gymmet har många olika grupper hittat. På förmiddagarna trivs många seniorer med lugnet och att det är gott om plats. Då används konditionsmaskiner och andra fasta maskiner mycket. På eftermiddagarna kommer högstadieeleverna som fått köpa subventionerade gymkort via skolan.

- Det är så härligt att gymmet kan få vara en samlingsplats. Många ungdomar kommer hit och ”hänger” för att träffa sina vänner, säger Susanne.

På kvällarna är tempot högre och i regel erbjuds 3-4 olika pass. Det är också populärt att träna i crossfit-delen samt med fria vikter.

Efter tre år vet Susanne att verksamheten går runt, även om det krävs stor arbetsinsats. Förhoppningen är ännu fler fasta kunder ska hitta till Gymfabriken för att hon ska kunna utveckla verksamheten.

- Vi vill ju framåt hela tiden. Att kunna köpa in mer utrustning och att satsa på fler pass blir ju möjligt när deltagarantalet ökar, säger hon.

I genomsnitt har gymmet 250 kunder med årskort, men många kommer också till enstaka pass eller använder tio-kort.

I hembygdsföreningens motivering till utnämningen Årets Storforsare 2019 kan man bland annat läsa att Susanne startat en folkrörelse och lyft en hel ort.

Hembygdsföreningens motivering:

Du är verkligen en företagare med ett engagemang utöver det vanliga.

Med entusiasm och massor av ”jädraranamma” inspirerar och peppar du andra att tänja sina gränser och klara av saker som de inte trott varit möjliga.

Det krävs både mod och styrka för att starta en anläggning av ”fabrikens” storlek. Att dessutom fortsätta att driva och utveckla verksamheten med framgång under flera år visar på berömvärd uthållighet.

Du har inte bara inspirerat många – du har också förverkligat en dröm som många ortsbor haft länge. Gymfabriken har startat en folkrörelse, lyft Storfors som ort och gett många invånare en viktig mötesplats och en ny gemenskap.

Därför är du en värdig mottagare av titeln Årets Storforsare 2019

Senast publicerad av Eva Wiklund