När Svenskt Näringsliv presenterar årets ranking av företagsklimatet hamnar Storfors på plats 97 av 290 kommuner.
Det är ett kliv uppåt med 57 platser och första gången som kommunen kvalar in på topp-100-listan, vilket länge varit ett mål.
- Vi ser det som ett kvitto på att vi jobbar i rätt riktning, det känns naturligtvis väldigt roligt, säger näringslivsutvecklare Kicki Karlsson.
När det gäller Storforsföretagarnas omdöme har det förbättrats på alla punkter. Allra mest har betyget gällande ”konkurrens från kommunen” förbättrats. Där ligger Storfors idag på 21:a plats i Sverige.
Det tycks också som att företagarna upplever en markant förbättring när det gäller service, bemötande, dialog och attityder från både kommunala tjänstemän och politiker. På samtliga av dessa punkter ligger Storfors bland de 50 bästa kommunerna i landet när företagarna gör sin bedömning.
Påverkan av brottslighet och otrygghet för näringsidkare är fortsatt låg och där bedöms Storfors som den 14:e tryggaste platsen att driva företag på i Sverige.
Kommunchef Johan Rosqvist är stolt över det positiva resultatet och han ser fördelarna med att jobba i en mindre kommun.
- Jag glad över att få jobba nära människor, både inom den egna organisationen och när det gäller i kontakten med våra viktiga företagare på orten. De personliga kontakterna ger kraft och energi och det finns en stor vilja att samverka och göra det bästa för Storfors, säger han.
Ingemar Olsson, oppositionsråd och ordförande i näringslivsrådet, poängterar att kontakten med både större och mindre företagare är oerhört viktig.
- En del av det goda resultatet tror jag beror på att vi tagit upp dialogen med företagarna igen, bland annat genom näringslivsrådet. Det finns också en upplevelse av att man enkelt når politiker och tjänstemän, säger Ingemar, som själv är företagare och driver lantbruk i Alkvettern.
Han pekar på att det är extra viktigt att fånga upp de små företagen som kanske bara har en eller ett par anställda.
- Samma regelverk gäller för både små och stora företag, och för mindre företag kan kommunen underlätta genom tydlig och bra information samt snabba kontaktvägar, säger han.
Svenskt Näringslivs ranking bygger på 18 faktorer som viktas olika tungt. 2024 års undersökning består till två tredjedelar av en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2024. En tredjedel av undersökningen består av statistik från SCB och UC gällande företagsamhet, marknadsförsörjning, kommunalskatt, entreprenader och jobb i kommunen.
Senast publicerad av Eva Wiklund