Logotype för Storfors kommun

Storfors ökar mest i länet när det gäller nyföretagsamhet

Framåt för Storfors. Kommunalråd Hans Jildesten (tv) och näringslivsutvecklare Börje Andersson är glada över Storfors toppresultat i länet - när det gäller nyföretagsamhet.

Storfors kommun har ökat mest i länet när det gäller nyföretagsamhet.
Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning.
- Det känns naturligtvis väldigt bra. Det visar att vår satsning på Nyföretagarcentrum gett effekt, säger näringslivsutvecklare Börje Andersson

En gång om året mäter Svenskt Näringsliv antalet företagsamma människor, både i Sverige, i varje län och i de olika kommunerna. Antalet företagsamma i Storfors har ökat med 0,5 procent mellan åren 2015 och 2016, och Storfors hade 293 företagsamma under förra året.

Men det är när det gäller ökning av nyföretagande som kommunen utmärker sig. I Storfors har nyföretagandet ökat med 5,9 procent mellan 2015 och 2016. Hela 42 nya företag startades i Storfors under förra året och av dessa tillkom elva genom inflyttning.

Börje Andersson finns tillgänglig för gratis starta-eget-rådgivning och träffar i genomsnitt ett 30-tal presumtiva nyföretagare varje år. Han menar att Storfors ligger bra till för att nå kunder i olika branscher.

- Det finns flera företag som har Storfors som bas och som med framgång jobbar över ett större område, säger han.

Storfors ligger på en siffra på 10,4 nystartade företag per 1000 invånare, medan länstvåan Hammarö hamnar på 10,2 nystartade företag per 1000 invånare.

- Att vi har aktiva nyföretagare är av stor vikt för vår kommun, säger kommunalråd Hans Jildesten, som tror att både Nyföretagarcentrum och etableringen av Bergslagens sparbank på orten har spelat in.

En person räknas som företagsam om han eller hon har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är VD/styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

På Sverigenivå ökar Storfors näst mest i landet när det gäller nyföretagsamhet, bara passerade av Norberg som har en ökning på 6,7 procent. När det gäller den totala företagsamheten ligger dock Värmland knappa två procent under riksgenomsnittet på 12,2 procent. Storfors har enligt undersökningen totalt sett 9,8 procent företagsamma personer.

Senast publicerad av Eva Wiklund