Logotype för Storfors kommun

Stenhuggeri bygger nytt i Storfors

Camilla Westman har en lång rad stenhuggare i släkten, men själv tänkte hon sig en helt annan bana.
- Jag pluggade juridik och ekonomi på universitetet, tänkte göra karriär inom det först och sedan ta över företaget, säger hon.
Men livet ville annat. Nu flyttar hon företaget från Fjugesta och ska bygga ny verkstad i Storfors.

29 år gammal har hon tagit över företaget efter pappa Morgan Westman, och eftersom hon och maken flyttat till Storfors så kommer även företaget att flytta, liksom hennes föräldrar så småningom.

- Vi kom till en punkt när vi endera behövde anställa någon annan i företaget eller att jag gick in helhjärtat i företaget. Plötsligt kändes det som ett lätt beslut, säger Camilla, som stortrivs med sitt yrkesval. Att få jobba med händerna, göra betydelsefulla produkter och att få använda hela den inneboende kreativiteten i varje projekt är tillfredsställande.

I stenhuggeriet tillverkar hon till stor del gravstenar, men även bänkskivor, bord och inredningsdetaljer som exempelvis grytunderlägg. Företaget säljer också industristenar som används för produktion i olika fabriker.

I stenhuggaryrket hanterar man stora och tunga stenar samtidigt som det gäller att jobba med millimeterprecision när bokstäver och mönster ska formas.

Det ligger mycket planering, omsorg och tanke bakom en gravsten.

- Jag brukar tänka på vem som är bakom stenen och jag vill att varje sten ska kännas speciell, säger hon.

Det finns trender även inom detta med gravstenar och några år har det varit populärt med lite mindre stenar och med natursten. Företaget använder i regel granit eller gnejs från Bohuslän.

Något som är mycket populär till bänkskivor är kompositsten av kvarts.

- Många vill ha kompositskivor eftersom du kan få ett perfekt mönster och jämn färg, det kan du ju aldrig få med natursten, säger Morgan, som tillsammans med Camilla visar verkstaden i Fjugesta för näringslivsutvecklare Kicki Karlsson, kommunchef Johan Rosqvist och tekniske chefen Jukka Mäenpää.

- Jag är verkligen imponerad av henens driv och skicklighet. Det var väldigt roligt att få se hantverket på plats. Vi ser verkligen fram emot denna etablering i Storfors, säger Kicki Karlsson.

De får se alla delar i produktionen som ska flyttas till Storfors så snart Camilla byggt den nya verkstaden på norra industriområdet. Byggnaden kommer att mäta 12 x 24 meter och förhoppningsvis står klar under sommaren.

Köpekontraktet för marken hinner parterna också skriva under.

Kommunchef Johan Rosqvist riktar ett varmt välkommen till företaget.

- Vi är glada över alla etableringar i Storfors och det här känns som ett företag som kommer att tillföra både energi och kunskap till bygden, säger han.

På sikt tror Camilla också att hon behöver utöka och hon är öppen för att ta emot någon lärling.

- Gärna en stark person med maskinkunnande, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund