Logotype för Storfors kommun

Stena Stål lägger ner verksamheten i Storfors

Under tisdagen meddelade Stena Stål att man lägger ner verksamheten i Storfors.
Ett 20-tal anställda berörs av beskedet.

Lyssna på näringslivsutvecklare Börje Andersson Länk till annan webbplats.

- Det här är naturligtvis ett väldigt tråkigt besked för de enskilda och jag känner verkligen med dem som drabbas, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Stena Stål har under en längre tid haft problem med hård konkurrens och för dålig lönsamhet. Trots stora ansträngningar har man inte lyckats vända trenden.

- Det här är ett tungt besked för oss som kommun. Nu måste vi samla våra krafter för att se vad vi som kommun kan göra i den här situationen, säger Hans Jildesten.

Hans Jildesten och näringslivsutvecklare Börje Andersson besökte under onsdagen företaget.

- Jag blev väldigt överraskad och ledsen över det här beskedet. Det är tråkigt för de anställda och för hela kommunen. Även Stena Ståls underleverantörer påverkas, säger näringslivsutvecklare Börje Andersson som menar att högkonjunkturen ändå ger hopp.

- Läget är ju bättre nu än under en lågkonjunktur, och det är bra pendelavstånd till kommunerna i närheten. Dessutom finns efterfrågan på arbetskraft även i Storfors, säger Börje, som menar att kommunen nu kommer att hjälpa till med de kontakter man har.

- Självklart kommer vi att hjälpa till med våra nätverk, säger han.

Stena Stål köpte Ahab Steel i Storfors 2015 och företaget skär, packar och leverera stålplåt i olika utförande.

Till fabriken i Storfors, som ligger på norra industriområdet, kommer stålrullar i skiftande format. I Storfors skär man plåten i mindre rullar eller till ark.

Stena Ståls kunder finns till stor del inom fläktbranschen där plåten så småningom bearbetas till olika produkter. Andra produkter där man kan hitta tunnplåt skuren i Storfors är poolväggar, elskåp, inbrottssäkra dörrar, värmepumpar och spannmålssilos.

Våren 2017 såg man ljust på framtiden, men under hösten gick orderingången ner. Nu har man varslat de anställda och avsierar att produktionen troligen kommer att läggas ner före semestern.

Senast publicerad av Eva Wiklund