Logotype för Storfors kommun

Sommaren 2016 - en riktigt bra turistsommar i Storfors

I sommar har turisterna hittat till Östra Värmland i större utsträckning än vanligt.
- Det är ju det här vi jobbat för i så många år och nu äntligen händer det, säger Lotta Lloyd Gregard som driver Slusscaféet vid Bjurbäckens slussar.

Lotta räknar med att ha serverat över 14 000 kaffegäster innan säsongen är slut - det är drygt 1000 fler än förra året. Allt fler husbilsgäster har hittat till slussarna och även båtgästerna har blivit fler.
- Vi har haft fler barnfamiljer än någonsin och vår frukostbuffé blev succé, säger hon.
Även kanotuthyrning, lånade metspön, firande av ”jul i juli” med Halla-tomten och skjuts till vandringsstart vid Silvergruvan har varit omtyckta aktiviteter.
- Och vår dagliga slussning blev väldigt populär. Den här sommaren har man ju kunnat vara säker på att få se en slussning varje dag, och det har varit uppskattat, säger Lotta, som har mängder av planer för framtiden. Utökad parkering, eventuella övernattningsmöjligheter och öppet på helgerna under december är några nyheter.
- Vi har haft god nytta av den folder som vi tog fram tillsammans med alla de andra entreprenörerna i området inför sommaren. Många ser oss som en slags informationscentral, säger Lotta, som konstaterar att besökarna ofta dröjt sig kvar i området under många timmar och att de också velat få information om andra utflyktsmål i närheten.
Posthagarnas gård har haft många besökare som velat klappa hönor och kika på pelargonutställning medan intresset varit något svalare för guidning vid Bjurbäckens bruksområde.
- Men vi kommer att utveckla området. Vi har fått tag på en smed som vill jobba i smedjan och det kan även bli så att vi får dit konsthantverkare som drejar, säger Tomas Rundh.
Även Storlungens Hotell & Camping har haft en bra säsong efter nystarten.
- Det finns mycket mer vi skulle vilja utveckla men vårt sommarcafé och äventyrsgolfen har varit otroligt populära, säger Thelma Barnhoorn, som haft högre beläggning än väntat på campingen men något färre hotellgäster än beräknat. I slutet av september arrangerar man en husbilsträff och under vintersäsongen satsar entreprenörerna på konferenser och arrangemang som exempelvis bröllop, födelsedagsfirande och dop.
Badsta Camping har Leif Persson haft en bättre sommar än förra året.
- Vi har haft fler campinggäster och när det gäller kanotuthyrning har det varit en fantastisk säsong med en 50-procentig ökning, säger han. Däremot har intresset för café och minigolf varit ljummare än väntat.
Nässundets Station har man jobbat för högtryck hela sommaren.
- Vi tror att det landar på runt 50 000 besökare under sommaren, det känns väldigt roligt, säger Eva Bodinger, som tillsammans med maken Hartmuth nu ska fundera över hur man ska kunna utveckla boendemöjligheter.
Nässundets Kuriosa & Antikt har också haft en riktigt bra sommar.
- Det har verkligen varit full fart här, både på försäljningen av prylar och Klings glass, säger Liselott Hjort.
Biljardcaféet, som satsade på utökad lokal, uteservering, större meny och fullständiga rättigheter inför sommaren, har sett en ökning av antalet gäster.
- I sommar har det varit relativt bra tillströmning av gäster, men det gäller ju att det håller i sig nu under hösten om vi ska kunna fortsätta, säger Rose-Marie Johansson.

Senast publicerad av Eva Wiklund