Logotype för Storfors kommun

Sandras Städ blir serviceteam - nu även med IT-tjänster

För sju år sedan startade Sandras Städ i Storfors i liten skala.
Nu har företaget rekordväxt och byter namn till Sandras Serviceteam.
Samtidigt breddas verksamheten.

- Ryktet har spridit sig och vi har fått fler och fler kunder, säger Sandra Schreuder, som idag har fyra anställda och ytterligare ett par på ingång.
Holländska Sandra mötte kärleken i Osmo Pihlajamaa som då bodde i Karlskoga. Paret startade Bygg & Modulmontage och köpte ljusfabriken i Storfors, men ganska snart började Osmo istället att jobba i Norge.
- Jag drev Storfors Ljus och Sandras Städ, men fick sedan en stroke som jag tack och lov återhämtade mig rätt snabbt ifrån, berättar Sandra.
Via kontakter genom Röda Korset, där hon ställde upp som volontär, fick hon med tiden allt fler förfrågningar om städjobb. Firman Bygg & Modulmontage, som legat en aning vilande, fick så sakteliga fart. Sedan har det bara rullat på.
Nyligen fick företaget det nya namnet Sandras Serviceteam godkänt från Bolagsverket. Förutom städtjänster och trädgårdstjänster kommer hon nu att erbjuda hjälp med olika IT-problem. Ahmad Qasim Sahak, som kom till Sverige från Afghanistan för tio månader sedan, har redan hunnit göra sig hemmastadd. Han är utbildad IT-tekniker och specialiserad på nätverk.
- Nu kan man få RUT-avdrag även för hjälp med olika IT-tjänster och vi tror att det blir stor efterfrågan på hans tjänster, säger Sandra.
24-årige Qasim säger att det gäller att drömma stort och han är övertygad om att han kan bidra till att Sandras Serviceteam växer.
- Nu när det installeras fiber är det många som vill ha hjälp, både här och i Karlskoga, Kristinehamn och Filipstad. Många äldre vill också få hjälp med sina datorer och telefoner, säger Qasim, som tycker att Storfors är ett perfekt ställe för den som vill komma in i samhället.
- Många av mina landsmän vill till större ställen, men här har jag verkligen fått chans att blir en del av samhället, lära mig svenska och få vänner, säger han.
Sandras Serviceteam är idag ett riktigt internationellt företag med anställda från Sverige, Burma, Tyskland, Uzbekistan, Afghanistan och Somalia.
- Vi är ett riktigt härligt gäng. Noggrannhet och social kompetens är viktigt och det har mina anställda, säger Sandra, som försöker se till att man roterar mellan olika arbetsuppgifter.
- Man kan inte bara jobba med flyttstädningar, det blir för tungt, säger Sandra, som investerat i långsam takt för att växa tryggt. Idag har firman också en skylift som hyrs ut och bra maskiner som röjsåg och trimmer.
- Det gäller att satsa både med hjärtat och med sitt sunda förnuft, säger hon.

Senast publicerad av Eva Wiklund