Logotype för Storfors kommun

Samverkan ska lyfta östvärmländsk sjöturism

Turismsamordanre Lennart Johannson ser mycket positivt på samarbetet som ska stärka turismen i området.

Turismsamordanre Lennart Johannson ser mycket positivt på samarbetet som ska stärka turismen i området.

Under våren har 17 entreprenörer, föreningar och organisationer kring sjösystemet i Kristinehamn, Storfors och Filipstad startat ett unikt samarbete.

Som ett första steg på vägen har man tagit fram en gemensam folder som även är översatt till engelska.

framsida folder

Läs foldern här!

- Det här är viktigare än någonting annat för att öka turismtillströmningen. Det går inte att stå ensam, varken för oss, för Storlungens hotell eller för Bjurbäckens slusscafé. Vi måste samverka, säger Hartmuth Bodinger, som driver Nässundets Station.

Elva turismentreprenörer, bland andra Hyttsjöns Hantverksbageri, Storlungens hotell och Asphyttans B&B har tillsammans med Storfors kommun och föreningar som Bjurbäckens kanalförening, Lundsbergs golfklubb och Lungsunds hembygdsförening gjort gemensam sak. Även Lundsbergs skola finns med i samarbetet.

- Det känns oerhört positivt att aktörerna gått samman för att lyfta det här området, säger turismsamordnare Lennart Johansson.

Foldern, som tagits fram i samarbete med Storfors kommun och bekostats av de 17 aktörerna kommer att finnas på turistbyråer och naturligtvis hos de samverkande själva.

- Erfarenheten visar ju att turismområden som har hög täthet när det gäller aktiviteter kan bli framgångsrika. Här kan vi skapa det genom att jobba tillsammans, säger Lennart Johansson.

I området kan man äta och bo men också spela golf, äventyrsgolf, hyra kanot, cykel och båt, gå på trädgårdsvisning, bli guidad på Lundsbergs skola eller i och kring Bjurbäckens kulturbyggnader. Man kan även få spabehandling, klappa hönor, titta på liten pelargonutställning eller prova på att slussa. Man kan också få tips på fina fiskeområden i de många sjöarna, besöka 1600-talskyrkan eller se samlingarna på hembygdsgården. Man kan också vandra längs nyrestaurerade Rövarleden – ända upp till Hornkullens silvergruva eller boka en gratistid på bastuflotten i Öjevettern. Det finns också gott om ramper för den som vill ta med sig egen båt till det 65 kilometer långa sjösystemet.

Samarbetet sträcker sig över kommungränserna i och med att företag både i Nässundet och Asphyttan finns med.

- Besökare tänker sällan på kommungränser. Här har vi utgått ifrån det intresse som finns från aktörer som har verksamhet i anknytning till sjöarna kring Storfors, säger Lennart Johansson.

Samverkande aktörer:

Hotell & Camping Storlungen, Hyttsjöns Hantverksbageri, Asphyttans B&B, Biljardcaféet i Storfors, Lundsbergs golfklubb, Sundviks gård, Badsta Camping, Lungsunds hembygdsförening, Lundsbergs skola, Storfors församling/Lungsunds kyrka, Posthagarnas gård, Bjurbäckens slussar kanalförening, Nässundets Station, Bjurbäckens byalag, Nässundets Kuriosa och Antikt, Trädgård Villa Furuvik, Slusscaféet i Bjurbäcken.


Länk till foldern:

http://issuu.com/freskelufta/docs/folder_till_issuu Länk till annan webbplats.

Senast publicerad av Eva Wiklund