Logotype för Storfors kommun

Samarbete kring sjöarna får turister att stanna

De flesta av de 17 samverkande aktörerna kring sjösystemet i Storfors, Asphyttan och Nässundet samlades för planering i Asphyttans Gästhus i samband med att den nytryckta foldern distribuerades.

De flesta av de 17 samverkande aktörerna kring sjösystemet i Storfors, Asphyttan och Nässundet samlades för planering i Bergsmansgårdens Gästhus i samband med att den nytryckta foldern distribuerades.

Under det senaste året har 17 entreprenörer, föreningar och organisationer kring sjösystemet i Kristinehamn, Storfors och Filipstad samarbetat.

Och samarbetet har givit resultat.

- Vi märker en ökning och våra gäster pratar ofta om att de ska åka till fler ställen i området, säger Hartmuth Bodinger, som driver Nässundets station.

Bläddra i aktörernas folder sommaren 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eva-Lena Nordstrand, som driver Asphyttans bed & breakfast, har bara positiva erfarenheter av samarbetet.

- Det här gör så att hela området blir mycket starkare. Det den ena inte har kanske den andra har och genom att vi tipsar besökarna väljer de ofta att stanna längre. Vi har flera som valt en extranatt, säger hon.

Det är andra året i rad som aktörerna tar fram en gemensam folder som även är översatt till engelska.

- Samverkan är viktigare än någonting annat. Många blir väldigt positivt överraskade när de ser allt som finns att göra, säger Hartmuth Bodinger, som driver Nässundets Station.

Han kan berätta att foldern, som också innehåller en karta över området, hade en strykande åtgång förra säsongen.

Elva turismentreprenörer, bland andra Slusscaféet, Storlungens hotell, Bergsmansgårdens Gästhus och Asphyttans B&B har tillsammans med Storfors kommun och föreningar som Bjurbäckens kanalförening, Lundsbergs golfklubb och Lungsunds hembygdsförening gjort gemensam sak. Även Lundsbergs skola finns med i samarbetet.

- Det känns oerhört positivt att aktörerna gått samman för att lyfta det här området, säger turismsamordnare Lennart Johansson.

Foldern, som tagits fram i samarbete med Storfors kommun och bekostats av de 17 aktörerna kommer att finnas på turistbyråer och naturligtvis hos de samverkande själva.

- Erfarenheten visar ju att turismområden som har hög täthet när det gäller aktiviteter kan bli framgångsrika. Här kan vi skapa det genom att jobba tillsammans, säger Lennart Johansson.

I området kan man äta och bo men också spela golf, äventyrsgolf, hyra kanot, cykel och båt, gå på trädgårdsvisning, bli guidad på Lundsbergs skola eller i och kring Bjurbäckens kulturbyggnader. Man kan även få spabehandling, klappa hönor, titta på liten pelargonutställning eller prova på att slussa.

Man kan också få tips på fina fiskeområden i de många sjöarna, besöka 1600-talskyrkan eller se samlingarna på hembygdsgården. Många vandrar också längs den nyrestaurerade Rövarleden – ända upp till Hornkullens silvergruva eller bokar en gratistid på bastuflotten i Öjevettern. Nya aktiviteter för i år är den medeltida riddarlekplatsen i Bjurbäcken, gratis introduktionsgolf varje tisdag samt konsthallen i Asphyttan.

Samarbetet sträcker sig över kommungränserna i och med att företag både i Nässundet och Asphyttan finns med.

- Besökare tänker sällan på kommungränser. Här har vi utgått ifrån det intresse som finns bland aktörer som har verksamhet i anknytning till sjöarna kring Storfors, säger Lennart Johansson.

Samverkande aktörer:

Hotell & Camping Storlungen, Asphyttans B&B, Bergsmansgårdens Gästhus, Biljardcaféet i Storfors, Lundsbergs golfklubb, Sundviks gård, Badsta Camping, Lungsunds hembygdsförening, Lancelot Medeltidstaverna, Lundsbergs skola, Storfors församling/Lungsunds kyrka, Posthagarnas gård, Bjurbäckens slussar kanalförening, Nässundets Station, Bjurbäckens byalag, Trädgård Villa Furuvik, Slusscaféet i Bjurbäcken.

Entreprenörerna samlades i konsthallen på Bergsmansgårdens Gästhus i Asphyttan inför sommarsäsongen.

Entreprenörerna samlades i konsthallen på Bergsmansgårdens Gästhus i Asphyttan inför sommarsäsongen.

Senast publicerad av Eva Wiklund