Logotype för Storfors kommun

Outokumpu har köpt OSTPs fabrik

Outokumpu har köpt OSTPs fabrikslokaler. FOTO: Krister Karlsmoen.

Outokumpu har köpt OSTPs fabrikslokaler. FOTO: Krister Karlsmoen.

Outokumpu i Degerfors har köpt OSTPs fabrik i Storfors för att starta verksamhet.

Till en början kommer man att sysselsätta åtta personer, men ambitionen är att utöka.

Det är verksamheten Långa produkter i Degerfors som utvidgar och räknar med att växa ännu mer, bland annat mot den norska marknaden när man nu blivit NORSOK-godkända av oljeindustrin.

I Degerfors tillverkas långa stålämnen i rostfritt stål. Stängerna bearbetas av företagets kunder till allt från sömlösa rör till ventiler, flänsar eller exempelvis delar i Alfa Lavas separatorer.

Verksamheten i Storfors kommer helt och håller att vara inriktad på efterbehandling av stålämnena. Stängerna ska värmebehandlas och riktas för att bli spikraka. På sikt ska man även svarva och polera ämnena i Storfors.

- Idag görs efterbehandlingen av underleverantörer, men när verksamheten nu växer kommer vi att göra en del i egen regi och där passar fabriken i Storfors perfekt. Där finns de ytor vi behöver och det finns maskiner, säger Olle Källgren, chef för Långa produkter i Degerfors.

Outokumpu har köpt OSTPs båda fabrikslokaler och Olle Källgren säger att verksamheten kommer att utökas på sikt.

- 2016 räknar vi med att bearbeta 3000 ton, 2018 borde vi ha vuxit till 5000 ton. Då har vi troligen även en skalsvarv och ett polerverk på plats, säger Olle Källgren.

Han räknar med att arbetsstyrkan kanske kan fördubblas på ett par års sikt.

När det gäller fabriken är han imponerad.

- Det är rent, snyggt och en väldigt bra ordning. Till och med nu på slutet har det varit väldigt god ordning vilket gör intryck. Jag vet att man jobbat hårt med Lean-production och om personalen svarar upp till hur fabriken ser ut så blir det här väldigt bra, säger han.

Personalen fick under tisdagen besked om köpet. OSTPs anställda kommer att få söka de nya tjänsterna.

- Vi har ingen egen personal med oss, utan vi kommer att anställa lokalt. För oss är det väldigt bra att få folk som kan maskinerna, säger Olle Källgren.

Senast publicerad av Eva Wiklund