Logotype för Storfors kommun

Outokumpu gör mångmiljonsatsning i Storfors

FOTO: Krister Karlsmoen

FOTO: Krister Karlsmoen

När Outokumpu köpte fabriken av OSTP för snart två år sedan var ambitionen att successivt öka produktionen.

- Nu har vi fått möjlighet att göra en investering i mångmiljonklassen, säger Olle Källgren, chef för affärsområde långa produkter.

Outokumpu värmebehandlar idag långa, rostfria stålstänger i fabriken i Storfors. Stängerna kommer från Degerfors och efter värmebehandlingen skickas de tillbaka dit för bearbetning. Nu investerar man i ny teknik för ugnarna och i en långsvarv på 17 meter. Svarven ska placeras i Storfors och ska användas för att svarva stängerna blanka när de kommer ut från värmebehandlingen.

Trots att materialet är rostfritt så oxiderar ytan. Idag svarvas stängerna i en mindre svarv i Degerfors för att få fram den blanka ytan och för att anpassas mer exakt.

- Den nya maskinen kommer att ge oss helt nya möjligheter. Ambitionen är att vi ska växa tio procent första året och 20 procent andra året, säger Olle Källgren.

Han påpekar att Outokumpu har en väldigt liten del av marknaden inom just segmentet långa, rostfria produkter. Där finns långt mer att hämta.

- Den uppfattningen har vi, och vi kommer att behöva anställa fler, säger han.

Idag jobbar åtta personer på tvåskift i fabriken i Storfors, men med ökad produktion kan det bli flera skift. Skulle fabriken gå dygnet runt krävs det femskift.

- Vi kommer att satsa hårt och öka succesivt, säger Olle Källgren, som räknar med att svarven kan finnas på plats i Storfors om ett par månader.

Senast publicerad av Eva Wiklund