Logotype för Storfors kommun

Nyföretagarkurs på arabiska startar i Storfors

När Nyföretagarcentrum i Storfors bjöd in till en träff på arabiska tillsammans med Almi var intresset stort.

Hela åtta personer vill gå starta-eget-kurs på hemspråket – och nu startas en sådan i Storfors.

- Jag har haft en hel del rådgivning till nyanlända som är intresserade av att starta företag. Många har varit företagare i sina hemländer och andra vill byta yrkesbana och bli egna företagare. För vår del känns det viktigt att vi får behålla dem i Storfors, säger näringslivsutvecklare Börje Andersson.

Dryga 15-talet personer hade slutit upp för att lyssna till Joumana Maghamez från Almi.

En av de intresserade, Idris Breem från Syrien, hade i hemlandet en mindre fabrik där han sydde upp kläder i egen design.

- Jag är kläddesigner och drömmen är naturligtvis att jag ska kunna starta en verksamhet här i Sverige, säger Idris, som trivs i Storfors.

- Jag tycker om Storfors. Folk är vänliga här och jag har en chans att lära mig svenska, säger han.

Joumana Maghamez håller företagsinformation på arabiska på flera ställen i Värmland. Hon menar att behovet är stort.

- Många har idéer och är väldigt företagsamma, men de vet inte hur de ska gå vidare. Det finns väldigt mycket att lära sig för att kunna driva företag i Sverige, och det är självklart enklare att få information på sitt eget språk, säger hon.

Börje Andersson är positivt överraskad över det stora intresset.

- Nu kan vi köra igång en utbildning och det känns väldigt bra. Jag har flera exempel på företagare som fått rådgivning här i Storfors, men som sedan valt att öppna sina företag på andra ställen. Nu hoppas vi på att få några att starta här på orten, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund