Logotype för Storfors kommun

Nyföretagarcentrum behöver flera nya partners

Rådgivare Börje Andersson och ordförande Torbjörn Johansson kommer att ge sig ut på en företagsturné.

Rådgivare Börje Andersson och ordförande Torbjörn Johansson kommer att ge sig ut på en företagsturné.

Ett starkt nyföretagande är en stor möjlighet för tillväxt i en kommun.
I 215 av Sveriges 290 kommuner erbjuder Nyföretagarcentrum god hjälp för den som funderar på att starta eget.
- Vi behöver få igång ännu fler företag i Storfors, annars dör kommunen ut, säger ordförande Torbjörn Johansson.

Under 2018 låg Storfors på plats 127 i Sverige när det gällde nyföretagande - det var en stor uppryckning från plats 287 året innan. 19 företag startades i Storfors och rådgivare Börje Andersson säger att det gynnar både invånare och övriga företag.

- Man får en större marknad när fler företag på en ort kan göra affärer med varandra, säger han.

Och även om många nystartade företag kanske bara består av en enda person, så kan det vara starten på något mycket större.
- Att det finns många enmansföretag kan vara minst lika gynnsamt som att det finns ett större företag. Dessutom måste vi komma ihåg att flera företag som idag sysselsätter många personer ofta startade med bara en eller två anställda, säger Börje Andersson.

Initiativet till Sveriges första Nyföretagarcentrum kom från dåvarande Volvochefen P G Gyllenhammar och andra högt uppsatta näringslivsrepresentanter.

1985 startade det första Nyföretagarcentrum i Blekinge, delvis efter en engelsk förebild. Fyra år senare hade antalet växt till 18, som stöddes av cirka 400 olika lokala sponsorer. Rådgivningar på dessa Nyföretagarcentrum ledde till start av ett tusental nya företag i landet.

Idag är man med och bidrar till mellan 5 000 och 10 000 nya företag varje år och företagen har en unikt låg konkursandel.

Antalet samarbetspartners runtom i landet uppgår till sammanlagt 2 300.

För att Nyföretagarcentrum i Storfors ska kunna fortsätta verksamheten behöver man några nya partners som bidrar med en mindre summa.
- Under våren kommer vi att besöka företag i Storfors för att berätta om vår verksamhet och se om det finns flera som vill stötta verksamheten, säger Torbjörn Johansson, som beräknar att man skulle behöva ett tiotal nya partners.

Senast publicerad av Eva Wiklund