Logotype för Storfors kommun

Landshövdingen imponerad av rekordväxt i Storfors

Landshövding Kenneth Johansson och länsråd Johan Blom gratulerar Daniel Sköld, Morgan Sköld och Per-Olof Sandberg till framgångarna för Montera i Storfors.

Landshövding Kenneth Johansson gratulerar Morgan Sköld, Per-Olof Sandberg och Daniel Sköld till framgångarna för Montera i Storfors.

-Storfors är en kommun som vi har bra dialog med och där det händer mycket spännande.

Det säger landshövding Kenneth Johansson när han tillsammans med länsråd Johan Blom besöker Montera i Storfors som har vuxit från fyra till 72 anställda på bara fem år.

Montera i Storfors drivs av bröderna Daniel och Morgan Sköld. Bröderna har vuxit upp och bor i Storfors. Daniel hoppade av bygglinjen på gymnasiet och började jobba på Storfors Ventilationsmontage. Detsamma gjorde Morgan – men först efter att han läst färdigt sin utbildning till möbelsnickare. Företaget drevs av brödernas farbror och de säger båda att det var en bra skola.

- Vi fick lära oss ett yrke, vi fick ta ansvar och vi fick så småningom driva egna projekt, säger Daniel. Idag ansvarar Daniel för betongmontage och Morgan för ventilationsbyggen i egna firman.

Projekten kan innebära allt från att resa stommar för stora betongbyggnader till balkongmontage och montering av ventilationssystem. På senare tid har man även börjat att jobba med stenläggning av utemiljöer.

I personalstyrkan ingår snickare, svetsare och betongarbetare. Av de 72 anställda är mer än hälften från närområdet.

Landshövdingen och länsrådet får veta att just bristen på utbildad arbetskraft är en akilleshäl. Det händer att bröderna får tacka nej till jobb.

- Det är något vi tar med oss, att det finns behov av en kortare utbildning för betongmontage, säger Kenneth Johansson.

Många av företagets projekt finns i städer; från Härnösand till Växjö. Man har bland annat byggt delar av IKEAs varuhus i Älmhult och Uddevalla, kvarteret Hajen i Mölndal och sjukhuset i Skövde. Just nu har de stora projekt på gång både i Karlstad och i Örebro.

- Våra anställda jobbar som resemontörer vilket betyder att de ligger ute på jobb under veckorna, säger Daniel, som betonar att man haft både tur och skicklighet i valet av anställda.

- De ställer alltid upp på oss och på företaget. De anställda är vår stora och viktiga resurs.

Att företaget skulle utgå från Storfors var självklart och de har nyligen flyttat in i nya lokaler på Östra industriområdet.

- Det är här vi själva vuxit upp och våra barn har en fin och trygg uppväxt i Storfors, säger Morgan, som precis som brodern har tre barn.

Just nu är byggbranschen het och bröderna tror inte att den kommer att mattas av inom överskådlig tid. De tror på fortsatt tillväxt – både i branschen och för egen del. 2015 omsatte man 41 miljoner kronor och målet för 2016 är 65 miljoner kronor.

- Vi har i stort sett fullbokat under nästa år, säger Morgan.

Landshövdingen säger att han är imponerad av företagets tillväxt och över den framtidstro som finns i Storfors.

- Det är en liten kommun där alla resurser är viktiga. Att det finns den här typen av entreprenörer är oerhört centralt, säger han.

Tillsammans med kommunchef Mats Öhman och kommunalråd Hans Jildesten hinner besökarna också kika in i nyöppnade Gymfabriken som ligger granne med Montera i Storfors. De låter sig imponeras av 500 välfyllda kvadratmetrar och gör ett snabbtest av utrustningen.

- Vilket otroligt fint gym. Det här är viktigt för bygden och för hälsan, säger Kenneth Johansson.

Kommunbesöket avslutas med en träff på Lundsbergs skola.

Kommunchef Mats Öhman och kommunaråd Hans Jildesten tog besökarna med till Monteia Storfros och Lundsbergs skola. Man hann även med en snabbvisit på...

Kommunchef Mats Öhman och kommunaråd Hans Jildesten tog Landshöving Kenneth Johansson och länsråd Johan Blom med till Montera Storfors och Lundsbergs skola. Man hann även med en snabbvisit på...

...nyöppnade Gymfabriken med 500 kvadratmeter träningslokaler.

...nyöppnade Gymfabriken med 500 kvadratmeter träningslokaler.

Landshövdingen avslutade dagen i Storfros med ett besök på Lundsbergs skola. Här i samspråk med elever på elevhemmet Klätten.

Senast publicerad av Eva Wiklund