Logotype för Storfors kommun

Hela Pingstkyrkan blir loppis & café

Kirsi Kotkamaa tillsammans med praktikanterna Malele Hussein, Essam Shik-Hassan och Islah Abazid.

Kirsi Kotkamaa tillsammans med praktikanterna Malele Hussein, Essam Shik-Hassan och Islah Abazid.

Nu har predikstolen och bänkraderna försvunnit från Pingstkyrkan i Storfors.

Hela lokalen har istället förvandlats till en mötesplats med storloppis och café.

- Vi har bestämt oss för att fira alla gudstjänster i Baptistkyrkan, och då får vi den här möjligheten, säger Kirsi Kotkamaa, en av de ansvariga.

Filadelfiaförsamlingen I Storfors bildades 1950 och drygt 20 år senare köpte man det gula trähuset, som ligger centralt mellan ICA-butiken och brandstationen.

Att Pingstkyrkan in längre används som kyrkolokal gör inte Kirsi Kotkamaa särskilt nostalgisk.

- Jag är inte bunden till någon lokal. Gud finns ju där vi träffas och det känns väldigt bra att vi samverkar med Baptistkyrkan, säger hon.

Och kanske kan man säga att Pingstkyrkan nu har daglig gudstjänst på ett lite annorlunda sätt, varje vardagseftermiddag är den forna kyrkan öppen.

De begagnade prylarna kommer till nytta för många som kanske inte har så mycket pengar att spendera. Loppisen är arbetsplats för ett antal praktikanter och samtidigt är caféet en mötesplats för många olika kulturer. Intäkterna från alla de prylar som skänkts går till vattenledningar och förnödenheter i byar i Burundi och till flickor som flyr undan könsstympning i Uganda. Via kyrkorna får flickorna hjälp till utbildning som sömmerskor. Förra året skickade kyrkan 89 000 kronor och genom lokala representanter vet man att pengarna verkligen kommer till nytta.

- Vi har ju öppet för väldigt många bra syften. Det hade varit mycket värre om kyrkan sålts, säger Kirsi, som nu är glad att man kan ta emot både prylar och större möbler.

- Vi har fått ett fantastiskt utrymme här!

 

Adress: Rörverksgatan 6

Öppet: Måndag – torsdag 13-17 samt fredagar 13-16.

Information: Kirsi Kotkamaa 073-520 97 45

Senast publicerad av Eva Wiklund