Logotype för Storfors kommun

Fullsatt vid mötet för macken i Storfors

Stora Galejan i Kulturhuset var fullsatt.

Stora Galejan i Kulturhuset var fullsatt.

När distriktsrådet för OK Värmland kallade till räddningsträff för ”macken mitt i byn” blev det fullsatt. Över 180 personer vill diskutera hur Storfors ska kunna ha en bensinmack kvar.

Mötet kom att handla om två spår. Dels behöver macken räddas på kort sikt genom att siffrorna vänder uppåt. Där har man fått en frist fram till sista oktober. Visar inte macken åtminstone nollresultat de kommande fyra månaderna läggs den ner.

- Som jag ser det så har vi som bor på landsbygden ett val. Endera handlar vi där vi bor och får behålla servicen, eller så handlar vi någon annanstans och accepterar att servicen försvinner, sade Sven-Erik från distriktsrådet Ok Värmland.

Bättre skyltning och på sikt ett nytt läge för bensinmacken var frågor som diskuterades. En framtida bensinmack vid norra rondellen – för att även fånga upp trafiken från Karlskoga och den tunga trafiekn - var ett alternativ som fördes fram.

Christer Lind, fd vd och koncernchef för Servera med 3000 anställda och en omsättning på 12 miljarder, höll en längre presentation. Han har varit deltidsboende i Storfors de senaste 20 åren och tillbringar nu ännu mer tid på orten efter sin pensionering.

- Jag menar att man borde investera mellan 15 och 20 miljoner i nuvarande anläggning och rita en ny mack med restaurang, turistbyrå och tvättanläggning. Ett annat alternativ är att flytta macken, eller att låta en ny aktör investera i en ny mack vid norra rondellen, sade han.

Han menar att macken måste få ett bredare sortiment och en modern prissättning för att överleva.

- Det handlar om volymer. Vi ser ju vilka företag som går bra och ökar omsättningen, det är Jula, Biltema, IKEA och andra som pressar priserna och därmed får stora volymer. Jag är övertygad om att det går att skapa lönsamhet för en mack i Storfors, sade han.

Sven-Erik Rhen hade också gjort en uträkning på hur lite prismedvetne tjänar på att tanka på andra ställen.

- Den som handlar 1500 liter bensin 30 öre billigare än i Storfors tjänar 450 kronor på ett år. Det är drygt en halv tank, sade han.

De närmaste veckorna kommer distriktsrådet att affischera längs 26:an och av Storfors FF fick man erbjudande om att låna en skylt som redan finns uppsatt från Bjurtjärnshållet.


Senast publicerad av Eva Wiklund