Logotype för Storfors kommun

Företagsamheten ökar mest i Storfors

Två kvinnor framför deltagare i ett möte

Anna Hedberg, regionchef i Värmland för Svenskt Näringsliv, och Kicki Karlsson, näringslivsutvecklare i Storfors kommun, vid en näringslivsdag i kommunen.

En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att företagsamheten växer i Värmland.

Allra mest har den växt i Storfors det senaste året.

Storfors kommun toppar inte Värmlandslistan över företagsamheten, det gör Sunne följt av Årjäng och Torsby.

Storfors kommun ligger i mitten av listan men har däremot ökat antalet företagsamma mest i hela länet det senaste året - med hela 1,8 procent.

- Det är roliga siffror att få ta del av. Självklart vill vi som kommun underlätta och stimulera företagandet på alla de sätt vi kan. Jag är glad över det fina företagande jag mött i kommunen och också över det arbete som ständigt pågår från kommunens sida. Det jobbar vi hela tiden för att förbättra ytterligare, säger kommunchef Johan Rosqvist.

Svenskt Näringsliv presenterar med jämna mellanrum ny statistik över företagsamheten i landets kommuner. Syftet är att visa om antalet företagsamma individer, som har ett juridiskt och strategiskt ansvar för ett företag, ökar eller minskar.

- Genom företagande får fler människor möjlighet att förverkliga sina drömmar och idéer. Det är både viktigt och positivt att det finns så många företagare i Värmland och vi behöver ännu fler modiga personer som vågar starta och driva verksamhet. För företagandet är också ett ansvarstagande gentemot kunder, leverantörer, anställda och myndigheterna, säger Anna Hedberg, regionchef i Värmland för Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Jämfört med för fem år sedan har företagsamheten ökat i nästan alla Värmlands kommuner. Den största ökningen återfinns alltså i Storfors.

- Kommunerna spelar en väldigt stor roll som möjliggörare för människor som vill starta igång och för att få ännu fler företagsamma personer krävs också ett starkare företagsklimat i våra kommuner. Företagen i sin tur skapar verksamhet och anställer personal och bidrar på så sätt med skattemedel och vår gemensamma välfärd. Ett starkt Värmland kräver ett starkt näringsliv, säger Anna Hedberg.

Kommunalråd Hans Jildesten menar att företagandet är en grundbult för hela samhällsutveckligen.

- Det här är ju mycket positivt för hela Storfors utveckling. Just företagandet är en faktor som alla kommuner måste jobba med för att utveckla en ort, och vi kommer att fortsätta att ligga i för att stötta ett starkt näringsliv, säger han.

Förra året klättrade Storfors och Kristinehamn också näst mest i länet när det gäller företagsklimatet - med 31 placeringar. Det var framför allt på punkterna ”upphandling” och ”konkurrens från kommunen” som Storfors plockade placeringar. Företagarna var också mycket mer nöjda med mobil- och bredbandsuppkoppling än året innan.

Den allra största förbättringen svarade företagarnas samlade omdöme för; där klättrade Storfors hela 62 placeringar och ligger nu på plats 92 i Sverige.

Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson möter varje dag företagsamheten i Storfors.

- Det finns många drivna och entusiastiska företagare och företagsledare i Storfors och de senaste åren har vi dessutom fått en hel del nytillskott. Jag är väldigt glad över att våra ansträngningar för att förbättra företagsklimatet ger effekt, säger hon.

Bild på tabell

Senast publicerad av Eva Wiklund