Logotype för Storfors kommun

Efter oväntade ruschen - blomsterhandlare har utökat

 I augusti 2008 öppnade Arnold och Margret Kuipers Helianthus blomsterbutik i Storfors.

- Banken sa att det inte var någon idé att satsa på Storfors, men våra kunder har visat att det är tvärt om, skrattar Arnold.

Redan från start fick familjen ett varmt välkomnande i trakten och båda barnen fick plats på Vargbroskolan.

- Vi har känt oss väldigt välkomna redan från början, och butiken har bara gått bättre och bättre. Vi är så tacksamma över alla trogna kunder, säger Margret.

Men att driva blomsterhandel på det sätt som makarna gör är inget latmansgöra.

En gång i veckan åker Arnold själv till Holland för att köpa in växter på olika auktioner. Numera har han också ett tätt samarbete med Svedrins handelsträdgård söder om Kristinehamn.

- Vi hjälper varandra med olika typer av växter, säger Arnold.

I Storfors säljer makarna just nu snittblommor, krukväxter och sommarblommor. Dessutom krukor, prydnadssaker och kort. Senare på säsongen kommer perennerna och kvalitetsjorden från Rölunda är populär hela säsongen. Butiken tar även hem buskar, träd och andra växter på beställning. De sista två åren har affärerna skjutit i höjden på ett oväntat sätt.

- Både vi och Svedrins är häpna. Allting tar slut rekordsnabbt, säger Arnold, som tror att pandemin har ökat trädgårdsintresset ytterligare.

Nu har butiken fått så mycket att göra att man vågar anställa en person på halvtid. Från och med april finns därför Marie Mossfeldt på plats varje onsdag, torsdag och fredag när trycket är som högst.

Marie, som tidigare jobbat inom barnomsorgen, är en person som alltid vurmat för det som växer och hemma i Kungsskogen har hon ett växthus på 240 kvadratmeter.

- Jag köpte växthuset begagnat med hjälp av Arnold och det är verkligen en oas, säger Marie, som ser fram emot det nya jobbet.

- Det ska verkligen bli roligt att få testa den här branschen, säger hon.

Att Helianthus nu utökar med en halvtidsanställd ger mindre press på Arnold och Margret.

- Det ska bli väldigt skönt, för vi har inte haft normala arbetsdagar, säger Arnold.

Nu väntar en intensiv försommar fram till sommaruppehållet som brukar ske någon gång efter midsommar.

- Vi tittar ofta på varandra jag och Margret och är förundrade över hur bra det verkligen blev för oss här i Sverige, säger han.

Senast publicerad av Eva Wiklund