Den som skyfflar 400 kilo ensilage om dagen kan strunta i gymmet.
Cecilia Kähäri trivs med livet som köttbonde och hon är stolt över sina djur.
- Min svärmor säger att vårt kött smakar som det gjorde förr, säger hon.
På Espelund gård, som ligger strax norr om Nässundet, går kalvarna ute en stor del av året och först på senhösten får de flytta in i de rymliga stallarna. Fodret odlar Cecilia och maken Arne själva på gården.
- Vi är inte kravcertifierade, för det skulle bli alldeles för dyrt, men vi har å andra sidan inte behövt bespruta grödorna heller, säger Cecilia, som är den som jobbar i jordbruket varje dag. Maken jobbar även som grävmaskinist.
Cecilia drev tidigare antikboden Brolyktan i Nässundet och har även drivit en antikaffär i Kristinehamn. Bytet till köttbonde är något hon är nöjd med varje dag.
- 2005 slutade svärföräldrarna med mjölkkor och fram till 2013 odlade de bara spannmål med hjälp av oss, berättar Cecilia, som länge haft en dröm om att skaffa djur. Dessutom är hon väldigt intresserad av matens ursprung.
- Det fanns ju en stor gård och ett nybyggt stall. Det kändes tråkigt att inte ha djur, och 2013 tog vi över gården fullt ut, flyttade hit och köpte tio kalvar från en granne, säger hon.
I dag har familjen 30 ungtjurar av rasen Hereford och fem kvigor, varav fyra är av rasen Belted Galloway. Kvigorna ska bli dikor när Cecilia börjar föda upp egna kalvar.
I somras blev gården godkänd av Hälsingestintan som reser runt med ett mobilt slakteri och slaktar djuren direkt på gården när de är 18 månader gamla. De jobbar med ett koncept som de kallar etiskt kött.
- Vi är väldigt stolta över att vi blev utvalda, för de har höga krav på hur djuren behandlas och mår, säger Cecilia, som också är glad över att slippa stressa sina djur inför slakten.
- Jag älskar mina djur och gråter i dagar efter slaktperioden, men det här känns ändå väldigt bra för mig. Jag får själv leda dem in i slaktbilen och kan känna att de är helt lugna, säger hon.
Intresset för gårdslaktat kött visade sig vara mycket stort. Cecilia sålde 30 köttlådor med 20 kilo hängmörat kött på bara ett par veckor.
- Det var helt otroligt. Det blev verkligen rusning, säger Cecilia, som tycker att det finns en stor medvetenhet bland konsumenterna idag. Många vill köpa svensk kött och de vill helst också köpa närproducerat.
Idag finns det köttfärs kvar att köpa, men i övrigt är det slutsålt.
- Vi funderar nu på att bygga ut och utöka verksamheten. Att få bidra till att folk får bra mat på bordet är verkligen en livsdröm för mig, säger Cecilia, som inte bara har hjälp av maken på gården. Även barnen Martin och Freya är delaktiga.
- De är både intresserade och väldigt duktiga. Det här blir ju ett sätt att leva för hela familjen, säger hon.
Senast publicerad av Eva Wiklund