Logotype för Storfors kommun

Byveterinär vill samla in fyra miljoner till akutklinik i Storfors

Smådjursveterinären Victoria Hötzer jobbar med beteenderådgivning för hundar och katter i egna firman Byvet.

Men efterfrågan på akutvård för smådjur har fått henne att ta ett annorlunda steg.

- Jag ska försöka att få in 4,3 miljoner kronor via fundraising för att starta en helgöppen akutmottagning i Storfors, säger hon.

Det var i september förra året som Victoria Hötzer startade eget företag. Efter ett antal år på olika veterinärkliniker såg hon ett behov av just det hon erbjuder idag – och firman har fått en bra start. Efterfrågan på hemavlivning och rådgivning när det gäller hundars och katters beteende är storm, men samtidigt ringer djurägare på många olika tider för att få akut hjälp.

- Det är ofta på kvällar och helger och då är det långt att åka någonstans där det är öppet, men jag kan ju ha svårt att behandla akut sjuka djur hemma i köket, säger Victoria, och berättar att de närmaste helgöppna mottagningarna finns i Strömsholm, Kumla och Mjönäs.

- Det är ont om veterinärer och öppettiderna varierar. Jag vill ha min klinik öppen från fredag lunch till måndag lunch och på röda dagar när de flesta andra har stängt, säger hon.

Hon och maken David, som driver en gård med får och andra djur i Bjurbäcken, har hittat en lämplig fastighet för en akutklinik i Storfors kommun. Enligt kalkylen skulle 4,3 miljoner kronor räcka till en klinik med möjlighet till röntgen, blodprov, ultraljud och mindre operationer.

Via Jordbruksverkets hemsida kan hon konstatera att antalet registrerade hundar i Örebro och Värmland är drygt 67 500 stycken.

- Om alla hundägare i området bidrog med 64 kronor per hund skulle vi nå målet direkt, och då har jag inte räknat med alla kattägare som kanske är intresserade, säger hon.

Bara under påsken fick hon fyra påringningar om huggormsbett och hon säger att det är högtryck på veterinärhjälp året om. Bara i januari och februari är det lite lugnare.
- På våren och sommaren är man ute mycket och då handlar det om djurbett, olika allergiska reaktioner eller olyckor i samband med uteaktiviteter, säger hon.

På hösten kommer jaktsäsongen med en hel del skador och framåt jul är det många som söker för olika typer av förgiftningar.

- Det händer ofta vid olika högtider att hunden kommer över choklad, julskinka, russin, lök eller något annat olämpligt, säger hon.

Victoria startade sin fundraising via sidan ”go fund me” för bara några dagar sedan och på drygt en vecka har det trillat in över 42 000 kronor.

- Jag är helt överväldigad av gensvaret, samtidigt som det känns väldigt nervöst och ovant att synas på det här viset. Jag är egentligen en blyg person, men jag tror verkligen på den här idén och kände att jag måste våga prova den, säger hon.

Redan vid delmålet en miljon kronor kommer bygget att sätta igång. Och skulle det komma in mer pengar än de dryga fyra miljonerna som är målet, så vet Victoria redan hur de ska användas:

- Då skulle jag satsa på en föreläsningslokal, inhägnade träningsmöjligheter för hundar och ett vilorum för både ägare och djur om resan varit lång, eller om man behöver ge dropp, säger hon.

På insamlingssidan kan man se en kort film med Victoria och med ett antal hundägare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund