Logotype för Storfors kommun

Alexandra - först ut i satsning på traineejobb för unga

Alexandra Larsson är först ut i Värmland när det gäller arbetsförmedlingens satsning på traineejobb för unga. Och hon är överlycklig över chansen.

- Jag älskar verkligen min arbetsplats, det är som mitt andra hem, säger hon.

Just nu jobbar Alexandra halvtid på Hammargårdens särskilda boende medan hon går en distansutbildning på halvtid till undersköterska.

Satsningen riktar sig till arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år som saknar formell kompetens inom yrken där det finns brist på arbetskraft.

Arbetsgivaren får stort stöd för kostnaden från arbetsförmedlingen. Den anställde får avtalsenlig lön för den arbetade tiden och det högre bidraget från CSN för studiedelen.

I Värmland har satsningen dock gått trögt, och Storfors är först ut.

- Det är inte så många som nappat på detta ännu, men nu går vi ut och berättar mer om möjligheten, för det här är verkligen en bra chans, säger Annicka Carlsson från arbetsförmedlingen.

Den som vill bli trainee måste samtidigt studera på minst 25 procent och utbildningen ska vara på gymnasienivå. I Storfors kan man studera på distans.

- Eftersom Storfors inte har någon egen gymnasieskola kan man studera via Hermods på distans. Det blir väldigt flexibelt, säger arbetsmarknadssamordnare Åsa Askerskär, som hoppas att fler ska upptäcka möjligheten.

För Alexandra blev satsningen en fullträff. Hon har tidigare praktiserat hos ett transportföretag, men insåg att lastbilschaufför inte var vad hon ville bli. Ett jobb i vården har hon aldrig drömt om, men efter en period som timanställd tänkte hon om.

- Det här är ett fantastiskt jobb. Jag tycker om att jobba med de äldre, att få skapa en bra vardag för dem, skratta med dem och ta hand om dem. Dessutom har vi väldigt roligt i personalgruppen, säger hon.

För att studera på distans krävs disciplin och fokus, men trots att hon är småbarnsförälder tycker hon att det går bra att studera hemifrån via datorn.

- Jag är så himla intresserad av det här att det känns väldigt lätt. Jag kommer säkert att fortsätta utbilda mig till sjuksköterska senare, säger hon.

Trainee kan man bli inom olika typer av välfärdsjobb, men också inom andra bristyrken.


FAKTA:

  • Traineejobb är ett anställningsstöd som kan kombineras med en yrkesutbildning på 25 till 50 procent.
  • Målgruppen är arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år som saknar formell kompetens inom yrken där det finns en stor efterfrågan på arbetskraft.
  • l Traineejobbet innebär att ungdomen jobbar samtidigt som han eller hon studerar minst 25 procent inom yrkesområdet.
  • l Personen får lön för den arbetade tiden och arbetsgivaren får ersättning för en stor del av lönen. För studiedelen får personen det högre bidraget (istället för lån) från CSN.
  • l Ersättningen gäller för tillsvidareanställningar, tidsbegränsade anställningar och anställningar på deltid.
  • l För arbetsgivare inom den offentliga sektorn är ersättningen som mest 510 kronor om dagen om ungdomen jobbar halvtid. Arbetsgivaren kan även få ett bidrag på 100 kronor om dagen för att handleda den anställde på arbetsplatsen.
  • l Om den anställde har ett traineejobb på halvtid inom ett bristyrke (utanför offentlig sektor) är ersättningen till arbetsgivaren max 300 kronor om dagen. Om den anställde jobbar mindre än halvtid minskar ersättningen i förhållande till arbetstiden.
  • l Studierna ska bedrivas på gymnasienivå och i Storfors kan man även studera på distans via Hermods.

Senast publicerad av Eva Wiklund