Krisberedskapsveckan 2019

FOTO: Thomas Henrikson, MSB

För att öka människors beredskap inför samhällskriser arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med kommunerna Krisberedskapsveckan i Sverige.

I Storfors arrangeras en krisberedskapsdag lördag den 11 maj med späckat program; föreläsning av zombieöverlevnadsexpert, gratisvisning av nya filmen Arctic och Öppet hus med styrketest på brandstationen. Dessutom massor av matnyttig information om hur man klarar en kris.

- Krisberedskap är högaktuellt. Nu arrangerar vi en dag där det finns något för alla, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Författaren Herman Geijer, som kallar sig zombie-överlevnadsexpert, kommer till Kulturhuset i Storfors på lördagskvällen. Där kommer han bland annat att ge handfasta tips för hur man överlever en kommande apokalyps eller en samhällsstörning.

Men det är med glimten i ögat som Herman pratar om zombier.

- Det är ju egentligen en metafor för andra mer troliga, katastrofer och samhällsstörningar. På sätt och vis kan man likna en zombie vid en tsunami eller effekten av klimatförändringar. De bara väller fram och det gör även en skara zombier, säger han.

Under krisberedskapsdagen i Storfors blir det också gratis kvällsvisning av nya filmen Arctic på biografen och öppet hus under eftermiddagen på brandstationen.

- Vi behöver fler deltidsbrandmän och vill gärna visa brandstationen och låta folk testa lite olika moment, säger Per-Arne Andersson, som också bjuder alla besökare på varm korv med bröd och kaffe.

Program för krisberedskapsdag i Storfors lördag den 11 maj

Lördag 11 maj 13.00-16.00 – Öppet Hus på brandstationen i Storfors
Gör ett rullbandstest i full brandmannautrustning och vinn biobiljetter till hela familjen. Testa att skjuta prick med brandslang och vinn fina priser (särskild klass för barn). Posomgruppen och Röda Korset finns på plats liksom säkerhetssamordnare Michael Björklund som visar krislåda och pratar om krisberedskap. Räddningstjänsten bjuder på varm korv & kaffe.

Lördag 11 maj 17.00 – Krisberedskap i Kulturhuset Storfors
Säkerhetssamordnare Michael Björklund lottar ut en krislåda och informerar om krisberedskap i Kulturhuset. Posomgruppen och Röda Korset är på plats. Här finns gratisbiljetter till filmen Artic (se nedan).

Lördag 11 maj 18.00 – Föreläsning med zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer, Kulturhuset Storfors
Gratis föreläsning med författaren Herman Geijer som kallar sig zombie-överlevnadsexpert och som 2015 blev vald till lyssnarnas sommarvärd i P1 Sommar. En spännande och rolig föreläsning som ger handfasta tips hur man överlever en kommande apokalyps eller en samhällsstörning.
Före och efter föreläsningen bjuder Storfors kommun på kvällsfika.

Lördag 11 maj 19.30 – Filmen Arctic visas i Storfors biograf med fri entré
Filmen Arctic hade nyligen premiär och visas under krisberedskapsveckan med fri entré i Storfors biograf. Danske Mads Mikkelsen gör rollen som Overgård, vars flygplan störtat mitt i Arktis. Plötsligt får han ta ansvar för ytterligare ett liv och måste bestämma sig för om han ska stanna i det trygga lägret (det störtade planet) eller ge sig ut på en mycket farlig resa för att överleva. Recensenter beskriver filmen som en ”fredagsrulle med klös i”. En film med effektiv och rå spänning i 98 minuter där hela salongen då och då håller andan. Biosalongen i Storfors har drygt 200 platser – först till kvarn gäller och biljetter kommer att delas ut från kl 17.00 i Kulturhuset.

Storfors samarbetar också med Filipstads kommun där Herman Geijer föreläser under söndagen för den som kanske inte kan komma på lördagskvällen.

Program för krisberedskapsdag i Filipstad 12-13 maj

Söndag 12 maj, Visning av Filipstads ledningscentral

09.00-12.00
Visning av kommunens gamla ledningscentral (bergrummet nedanför Spångbergshallen vid förskolan Lyckan). Information om din hemberedskap: Så klarar du en kris och detta behöver du ha hemma ifall det blir en kris. Utlottning av krislåda. Lottakåren bjuder på fika.

12.00-13.30
Föreläsning inne i ledningscentralen av Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert. Vald till lyssnarnas sommarvärd i P1 Sommar. Hermans hemsida: https://nejtackzombies.wordpress.com/länk till annan webbplats

Måndag 13 maj, Lesjöfors bibliotek

16.00-18.00
Information om din hemberedskap: Så klarar du en kris och detta behöver du ha hemma ifall det blir en kris. Utlottning av krislåda.

18.00-19.00
Föreläsning av kommunens säkerhetssamordnare ”Om kriget eller krisen kommer”.

Fri entré till alla arrangemang.

Senast publicerad av Eva Wiklund 2019-05-08