Logotype för Storfors kommun

Krisberedskap

Gå till: Program för krisberedskapsdagen
fredag den 29 september

Alla medborgare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Är vi starka och friska bör vi räkna med att samhällets resurser till en början framför allt kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

Viktiga samhällsfunktioner måste fungera vid en kris

Samhällsskydd och beredskap är allt det arbete som Storfors kommun gör för att alla kommunala verksamheter ska vara så väl förberedda som möjligt när det inträffar en kris. Det kan handla om allt från påfrestande vädersituationer med begränsade översvämningar som följd, till en större och mer omfattande händelse som hotar att sätta livsviktiga samhällsfunktioner, som exempelvis sjukvården, ur spel.

Krishantering handlar om vad Storfors kommun gör när krisen är ett faktum. Förutom att rädda liv gäller det att hålla viktiga funktioner i samhället igång och att begränsa skador på egendom och miljö.

Du har ett eget ansvar

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi tänker efter före. Om de flesta av oss klarar de första akuta dygnen underlättar det för dem som är mest nödställda. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.

Vad behöver jag ha hemma?

Förbered dig genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma vid händelse av en kris. En och samma händelse kan drabba oss olika. Det betyder att vi behöver ha olika saker hemma.

Exempel är vattendunkar, campingkök med bränsle, ficklampa med extra batterier, radio med batterier, kontanter, varma kläder, filtar med mera. Du kan läsa mer om detta i vår broschyr ”Så här klarar du dig i tre dygn Pdf, 261.4 kB, öppnas i nytt fönster.”.

Se filmer om hemberedskap

 Fyra filmer om hur du kan förbereda dig när det gäller kommunikation, mat, värme och vatten.

Se filmen "Om krisen kommer"

(filmen är utgiven av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Filmen visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Om krisen kommer

Läs mer på dinsakerhet.se Länk till annan webbplats.

Om det blir el- eller värmeavbrott - vad gör du då?

(filmen är utgiven av Energimyndigheten)

Filmen ger dig tips och råd om hur du kan förbereda dig för att klara ett längre el- eller värmeavbrott i ditt hem.

 

Om det blir el- eller värmeavbrott

Läs mer på energimyndigheten.se Länk till annan webbplats.

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) eller Hesa Fredrik

VMA (kallas även Hesa Fredrik) har en viktig uppgift. Det ska varna och informera allmänheten vid stora olyckor och allvarliga händelser. På många tak runt om i Storfors sitter högtalare (tutor) och skriker ut att det är fara. I Storfors tätort finns 3 högtalare. VMA kan rädda liv!

VMA i telefonen och som sms i mobilen

För att nå ut till ännu fler människor vid en eventuell stor händelse och ytterligare öka tryggheten, kompletteras nu VMA med varningar via telefon. Det innebär att du kan bli varnad direkt om något händer i ditt område.

Läs mer om VMA i telefonen och mobilen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Så här låter VMA-signalen

Om du bor i en tätort kanske du har hört när VMA testas klockan 15 första måndagen i mars, juni, september och december. VMA är ett varningssystem som kan rädda våra liv. Vid prov ges även information i radion.

  • Signalen hörs i 7 sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan.
  • När faran är över hörs en annan längre signal.

Så här gör du om larmet går vid en allvarlig händelse

  1. Gå inomhus!
  2. Stäng dörrar, fönster och ventilation.
  3. Lyssna på radio P4 eller titta på text-TV.

Du kan också gå in på dinsakerhet.se Länk till annan webbplats. eller ringa 113 13.

Länkar

Framsida broschyr om krisen eller kriget kommer

Klicka på bilden för att komma till foldern "Om krisen eller kriget kommer" i PDF-format.

Så här klarar du dig i tre dygn
72 timmar

www.72timmar.se

Senast publicerad av Eva Wiklund