Logotype för Storfors kommun

Viktigt val till EU den 9 juni

Valarbetare

Valsamordnarna Marita Sjöberg (tv) och Anna Eriksson (th) tillsammans med valarbetaren Heidi Larsson. Övre bilden: Michael Björklund håller i utbildningspassen för valarbetare.

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet, men redan onsdag den 22 maj börjar förtidsröstningen.

- 80 procent av det som beslutas i kommunfullmäktige påverkas av EU, därför är det här valet också viktigt lokalt, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund, som utbildar valarbetarna.

I Storfors jobbar ett 30-tal personer under själva valdagen och med förtidsröstningen. Marita Sjöberg och Anna Eriksson är ansvariga för att samordna processen med hjälp av Michael Björklund.

- Det är ett roligt jobb och eftersom vi var ansvariga redan under riksdagsvalet 2022 så har vi fått en del rutin, säger Anna.

Det är viktigt att allmänheten kan känna förtroende för hela valprocessen och att allt sköts enligt regelboken. Därför utbildas både valnämnden, samordnare och valarbetare.

- Det känns meningsfullt att bidra till ett bra och säkert val, säger Marita.

Lennart Aronsson är en av de storforsare som tänker rösta i EU-valet.

- Så länge vi har möjlighet att rösta ska vi göra det och använda vår möjlighet att påverka samhällsutvecklingen. Man behandlar ju frågor som berör oss i EU, säger han.

Här finns alla tider för förtidsröstning och uppgifter om vallokaler på valdagen. Öppnas i nytt fönster.

Senast publicerad av Eva Wiklund