Logotype för Storfors kommun

Stort intresse för krisberedskap i Storfors

Både föreläsning och överlevnadsfilm blev populära inslag under krisberedskapsveckan i Storfors.

- Det känns väldigt lyckat och meningsfullt att få träffa så många medborgare och prata om krisberedskap, säger säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Besökarna minglar, fikar och går igenom de checklistor för krisberedskap som Michael delar ut.

Tony Olsson, Ann-Charlotte Bure och Clara Bure uppskattar möjligheten till information, och går igenom listan tillsammans.

- Oj, Vi har ju inga telefonnummer på papper, allt är i mobilen. Jag skulle inte kunna ett enda utan den, säger Tony.

I övrigt konstaterar familjen att man är rätt väl förberedda eftersom man bor på landet, men inser att ficklamporna behöver ses över och att en vevladdare för mobiler skulle vara bra.

- Det här är ett kul initiativ av kommunen. Vi har sett serien Nersläckt land på tv och inser ju att vi är väldigt elberoende och bortskämda med att allt fungerar, säger hon.

När Herman Geijer, som kallar sig zombieöverlevnadsexpert, sedan föreläser finns ett 70-tal åhörare på plats. Herman säger att zombier är en bra metafor för vilken kris som helst och bjuder sedan på fakta om zombier och en matnyttig timme med tips på hur man enkelt kan förbereda sig på det oväntade.

I en överlevnadssituation är viljan det allra viktigaste och därefter kommer kunskap. Utrustning är bara en liten del, menar han.

- Ju mer kunskap och vilja att överleva man har, desto mindre utrustning behöver man, säger och pekar på fem viktiga behov i en krissituation:

Värme, vatten, mat, trygghet & information och sanitet & hygien. Dessa viktiga behov måste man förbereda sig på att kunna möta. Men det finns också andra viktiga sätt att förbereda sig enligt Herman.

- Man behöver ha bra kondition. Se till att röra dig minst 50 minuter tre gånger i veckan så har du en ganska bra beredskap, säger han.

Att samverka och organisera sig är också en nyckel till att lyckas klara en kris.

- Se till att lära känna dina grannar innan krisen kommer. Man har sett att väl organiserade samhällen klarar otroligt mycket mer. Dina grannar är viktiga – de är oftast först på plats om det händer något, säger Herman, som själv är med i en lokal preppinggrupp i sitt bostadsområde.

- Gå ihop och starta en studiecirkel tillsammans med sina grannar, tipsar han.

Han ger också konkreta tips på hur man bäst klarar en plötsligt krissituation.
1. Stanna upp – ta några djupa andetag
2. Tänk efter. Vad har hänt?
3. Orientera dig – titta vad som finns där du befinner dig. Kan du använda något av det du ser runt omkring dig?
4. Planera framåt – nästa steg.

Efter föreläsningen vill största delen av publiken och ytterligare några besökare se gratisvisningen av filmen Arctic – där Mads Mikkelsen kämpar med alla sina krafter och sina kreativitet för att överleva efter en plankrasch i Arktis.

En av arrangörerna, folkhälsosamordare Kicki Karlsson, är nöjd med Storfors krisberedskapsdag som även innehöll öppet Hus på brandstationen med över 200 besökare.

- Det var väldigt roligt att så många kom, både från olika delar av Storfors och från andra kommuner. Det känns som att det varit en väldigt nyttig och dessutom rolig dag när folk hunnit fundera över krisberedskap. Dessutom känns det som att Kulturhuset blev en väldigt trevlig träffpunkt den här dagen, säger hon.

Alla som gick igenom en checklista för kris deltog i ett lotteri. Här en lycklig vinnare av en vevradio.

Checklista för en krislåda - från MSB

Checklista för krislåda

Senast publicerad av Eva Wiklund